Nieuws Actueel

Wie waagt wint

Caroline Spilt 6 maart 2015

Sprong groot

'Het is onmogelijk', zei trots. 'Het is zinloos', zei rede. Toch deden deze vijf het: een blog insturen. En met resultaat. Ze haalden de blogtop 5. Met een verscheidenheid aan invalshoeken: van persoonlijk (Joris Groenendijk waagde de sprong en begon voor zichzelf) tot zakelijk (wat is het nut nog van een jaarrekening als 'ie later in het daaropvolgende boekjaar wordt opgesteld?) en nog meer:

1. Joris Groenendijk - Ik ben ok, jij bent ok'Het is onmogelijk', zei trots. 'Het is riskant', zei ervaring. 'Het is zinloos', zei rede. 'Probeer het', fluisterde het hart. Jarenlang is het de stap geweest waarvan ik in het diepste vanbinnen voelde dat het de juiste was voor mij. Maar ik durfde niet. Een eigen coachingspraktijk beginnen, dat is iets voor oudere, wijzere en grijzere mensen dan ik.

2. Michiel Wolthuis - Van maatpak naar modderSinds begin januari ben ik binnen het Young Expert Programme Water, gestart als operational manager bij Soil & More Ethiopia. Een social enterprise die compost produceert op basis van organisch afval van vijf Nederlandse rozentelers. Na dertig jaar Nederland heb ik mijn woonplaats verruild voor Ziway, een plaats midden in Ethiopië gelegen aan een meer dat bekend staat om zijn vele vogelsoorten. Ik heb niet alleen Ethiopische buren maar kan ook met de ezel naar mijn werk in plaats van een volle NS trein.

3. Richard Dukker - Wat als onervaren ondernemer voor zichzelf begint?Vaak ben ik met mensen in gesprek die willen ondernemen en aan een bedrijfsovername denken. Het vooruitzicht van een eigen bedrijf blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben. Het betreft oud-ondernemers, maar in de meeste gevallen zijn het 'onervaren' ondernemers, die zich met eigen geld als management buy in willen inkopen. En dan wordt het oppassen, want hoe bepaal je nou de mate waarin deze persoon geschikt is als ondernemer? Tenslotte kan deze niet terugkijken op eerdere ervaringen.

4. Harold Klein Swormink - Wat is het nut nog van de jaarrekening?Een jaarrekening bestaat uit een Balans, Winst&Verliesrekening en toelichting en geeft informatie over het verleden, namelijk het afgelopen boekjaar. Naarmate de jaarrekening later in het daaropvolgende boekjaar wordt opgesteld, is de vraag in hoeverre deze nog voldoende informatieve waarde heeft voor de ondernemer.

5. Richard de Vries - Routines maken je hoofd leeg Flexibiliteit is voor mij lang bijzonder belangrijk geweest. Snel inspelen op nieuwe dingen vind ik leuk en ik had een hekel aan dingen waar een hoge mate van routine in zit. Erger nog: ik moest af en toe een beetje lachen om mijn vrouw, die bijvoorbeeld een strakke ochtendroutine heeft. Routines waren niks voor mij! Ik moest en zou flexibel zijn. Want flexibele mensen komen verder in het leven, was mijn overtuiging. Dat die flexibiliteit af en toe in chaos ontaardde, nam ik op de koop toe.