Nieuws Actueel

Wiebes: Athene moet alle voorwaarden nakomen

Van onze redactie 20 februari 2015

,,Het is nu aan de Grieken om te laten zien dat ze aan alle voorwaarden willen voldoen'', zei Wiebes. De brief die de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, donderdag stuurde naar de eurolanden was niet helder genoeg, meende Wiebes. ,,Die brief gaf onvoldoende handvatten om zekerheid te krijgen dat de Grieken bereid zijn om aan al die voorwaarden te voldoen. We gaan ze om helderheid vragen.''

Of het tot een akkoord komt, hangt helemaal af van de Grieken, benadrukte Wiebes. De staatssecretaris vertegenwoordigt Nederland, omdat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het overleg voorzit.

Flexibiliteit

In het in 2012 gesloten akkoord zijn onder meer afspraken gemaakt over begrotingsdoelstellingen en bepaalde bezuinigingen. Maar de nieuwe regering in Athene wil af van een aantal van deze afspraken. Het programma biedt wel enige flexibiliteit voor Athene: als dezelfde doelstellingen te halen zijn met andere maatregelen, dan kan Athene eerdere plannen veranderen. Ook Nederland kan daar best mee leven.

Het overleg vrijdag draait om de vraag of de ministers kunnen instemmen met het verlengen van het huidige steunprogramma. Er is haast geboden, omdat het programma eind deze maand afloopt en Griekenland zonder een nieuwe overeenkomst op korte termijn in grote financiële problemen dreigt te komen.