Nieuws Actueel

Wientjes: 'We moeten een vuist maken'

Rik Nizet 4 maart 2014

Europa moet net als de Verenigde Staten een sterk en verenigd geluid laten horen over wat in Oekraïne gebeurt. Dat zegt Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, dinsdag in een interview met BNR Wereldveroveraars.Lees ook:De Boer nieuwe voorzitter VNO-NCWOpgelucht ademhalen op beurzenWe kunnen even zonder gas

De Europese Unie reageert nu niet daadkrachtig genoeg, vindt Wientjes. "Dat komt omdat de tegenstellingen tussen landen in Europa er nog steeds zijn. Er is nog niet echt sprake van een gemeenschappelijke buitenlandse politiek of een gemeenschappelijke Europese defensiepolitiek."

Volgens Wientjes is dat wel nodig. "Zeker wanneer de wereld om Europa heen steeds onrustiger wordt, is het belangrijk dat we één buitenlandstrategie hebben. Nederland als apart land heeft geen enkele invloed. Nederland is ook kwetsbaar. Denk aan de grote importen van energie van Rusland naar Nederland."

GuldenDit is ook een boodschap aan alle eurosceptici, concludeert Wientjes. "Al die gedachten over terug naar de gulden, weg uit de Europese Unie, worden eigenlijk weer gelogenstraft als je ziet wat er in de wereld om ons heen gebeurt."

VoorzichtigTerughoudend is Wientjes over economische sancties. "Onze economische band met Rusland is ongeveer 30 miljard, in- en export bij elkaar opgeteld. Dat is dus een grote partner voor ons, daarin moeten we voorzichtig zijn."

AfhankelijkheidTegelijkertijd is die afhankelijkheid tweezijdig, stelt de werkgeversvoorman. "De Russen hebben ons ook nodig. Je kunt wel zeggen dat we afhankelijk zijn van Russisch gas, maar Rusland is afhankelijk van euro’s en dollars voor de verkoop van zijn gas.''