Nieuws Actueel

‘Wierden is te veel een boodschappendorp voor een succesvolle koopzondag’

Van onze redactie 21 oktober 2015

Winkelen Thinkstock

Adriano Bordenga ziet het wel zitten. Zo’n koopzondag in Wierden. „Graag. We moeten met de tijd meegaan.” De eigenaar van de kledingwinkel aan het Burgemeester J.C. van den Bergplein is één van de weinige ondernemers met dit standpunt.

Religie Natuurlijk zijn er winkeleigenaren die uit religieuze overwegingen de deur op slot houden. Maar bovenal overheerst onverschilligheid. De koopzondag past niet bij een boodschappendorp als Wierden. Ondernemers spinnen er geen garen bij, lijkt de algemene opinie. Nicole Vrielink van parfumzaak Mooi bij Nicole is er duidelijk over. „Wie naar Wierden gaat, wil iets hebben. Of heeft iets nodig. Op koopzondagen snuffelen de mensen meer. Dat past volgens mij beter bij een grote stad als Enschede.”

Discussie De koopzondag kwam onlangs ter sprake tijdens de behandeling van de nota meerjarenbeleid in de Wierdense gemeenteraad. Jos van Maasacker van eenmansfractie Sociaal Liberaal ’14 bracht het punt in. Niet om direct een koopzondag in te stellen, maar om de discussie op gang te brengen.

Steun kreeg de Enternaar niet voldoende. Zoals verwacht zaten het CDA en de ChristenUnie niet te wachten op zondagopenstelling. Die discussie willen beide fracties wel aangaan, maar de uitkomst ligt van tevoren vast. De kans van slagen is ook kleiner door het huidige coalitieakkoord van CDA, Platform Progressief Wierden en de VVD. Daarin staat dat een koopzondag geen optie is.

Personeel Sommige ondernemers kijken er liever praktisch tegenaan. Komen er geen klanten, dan moet het personeel dat op zondag werkt wel betaald worden. Daar komen bovendien toeslagen bovenop. „In zo’n geval kan ik er altijd nog alleen gaan staan”, zegt Vrielink. „Al denk ik niet dat een koopzondag zin heeft. Op dagen voorafgaand aan het sinterklaasfeest zijn er ook speciale koopavonden. Dan is het pijnlijk rustig in het dorp.”

Agenda Binnen winkeliersvereniging Winkelen in Wierden (WiWi) is het punt nooit echt serieus op de agenda gezet. Incidenteel is erover gesproken, maar nooit met concrete resultaten. „Eens in de zoveel tijd komt het weer een keer ter sprake”, zegt John Reterink van boekhandel Reterink. „Om zoiets voor elkaar te krijgen, moet je toch zeker 80 procent van de lokale ondernemers mee zien te krijgen. Dat is nog nooit gelukt.”

Poging Het is ooit wel geprobeerd. Onder andere door supermarkt Jumbo. Volgens vervangend storemanager Robert Bergman is dat standpunt de afgelopen jaren niet veranderd. „Het is voor ons nog steeds bespreekbaar”, zegt Bergman. „Maar het is niet dat wij van plan zijn om actie te ondernemen. Het ligt hier vrij gevoelig en ook de gemeente faciliteert niet.”

Trouw Al laat het laatste koopstromenonderzoek van I&O Research zien dat het Wierdense kooppubliek erg trouw is aan de eigen ondernemers. Er is weinig afvloeiing naar andere gemeenten. De vraag is dus of de koopzondag echt noodzaak is. Volgens winkeleigenaren niet. Politici lopen er niet in grote getale warm voor en de bevolking komt toch wel. Doordeweeks en op zaterdag.