Nieuws Actueel

‘Wierden moet tempo maken met bestrijden leegstand centrum’

Van onze redactie 13 februari 2015

MeeliftenAls het aan NEW ligt, lift de gemeente Wierden in de toekomst mee met het vervolg van het project ‘Spontane binnenstad’, een plan waarvan de pilot vorig jaar in de netwerksteden Oldenzaal, Almelo, Borne, Hengelo en Enschede is gestart. Samen met de provincie Overijssel legden deze gemeenten een bedrag van 2,6 miljoen euro op tafel om initiatieven van bijvoorbeeld plaatselijke ondernemers financieel mee te ondersteunen.

EvaluatieMomenteel wordt de eerste fase van het project in provinciaal verband geëvalueerd. Van daaruit wordt besloten of de volgende fase van het plan breder in Twente wordt uitgerold. Dat betekent dat ook Wierdenaren met ideeën kunnen komen die kans maken op een financiële bijdrage. NEW heeft het college gevraagd om met de Winkeliersvereniging Wierden (WiWi) om tafel te gaan. Zodoende kunnen er alvast ideeën worden verzameld, waarmee Wierden voor de dag kan komen bij een eventueel vervolg van het project.

OnderzoekWethouder Theo de Putter laat in een reactie weten dat hij de mogelijkheid zeker wil onderzoeken. „Er is binnen de gemeentelijke begroting alleen niet zoveel ruimte om veel bij te kunnen dragen”, verzucht hij. „Natuurlijk kun je evenementen organiseren om het centrum op de kaart te zetten. Maar het daadwerkelijke probleem heeft vooral met de staat van de detailhandel te maken. Winkeliers moeten opboksen tegen de concurrentie van internetwinkels. Het definitieve antwoord daarop is nog niet gevonden."

Foto: Carlo ter Ellen