Nieuws Actueel

'Wij frustreren het overleg?'

Rik Nizet 5 maart 2014

De looneis van vakcentrale FNV van 3 procent leidt steeds vaker tot problemen bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao, zegt werkgeversvereniging AWVN.

In januari en februari werden hierdoor in totaal "slechts'' 20 cao's afgesloten. Een aantal van 50 zou volgens de organisatie "normaal'' zijn geweest voor de eerste twee maanden van het jaar.

Nieuw akkoordAWVN zegt zich zorgen te maken over deze ontwikkeling: "Er dreigt opnieuw een situatie te ontstaan met tientallen cao’s die formeel zijn afgelopen zonder dat er een nieuw akkoord is. Dat creëert veel onzekerheid, zowel bij werkgevers als werknemers.'' Volgens de organisatie kan die onzekerheid de economische ontwikkeling frustreren.

De werkgevers noemden de "hoge en uniforme'' looneis van 3 procent van meet af aan onrealistisch, gezien de economische omstandigheden. Vrijwel geen enkel bedrijf zou zich een dergelijke kostenverhoging kunnen veroorloven.

Frustreren? Wij?"Wij frustreren het overleg?'', reageert FNV's arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn. "Het wordt zo wel een langspeelplaat die de werkgevers iedere keer uit de kast halen. Werknemers hebben jarenlang begrip gehad voor de financiële situatie van bedrijven als gevolg van de crisis. Daardoor hebben ze de afgelopen jaren keer op keer aan koopkracht ingeleverd. Nu zien ze de bodem van hun portemonnee in zicht komen en vragen ze een loonsverhoging die net iets boven de inflatie uitkomt van het vorige jaar. Wij vragen niets onredelijks'', aldus Patijn.

Wonden likkenDe AWVN, die als adviseur is betrokken bij de totstandkoming van honderden cao's, verwacht dat de cao-lonen dit jaar gemiddeld met 1,5 procent zullen stijgen. Meer ruimte is er ook niet. "Daarvoor is het herstel nog te fragiel. Bedrijven zullen nog lang bezig zijn hun wonden te likken'', aldus de organisatie woensdag.

LooneisVorig jaar gingen de cao-lonen volgens de AWVN gemiddeld met 1,4 procent omhoog. De FNV was het cao-seizoen 2013 ingegaan met een maximale looneis van 2,5 procent.