Nieuws Actueel

Wijn van wijngaard Hof van Twente gaat de wereld over

Van onze redactie 9 november 2015

Wijngaard Hofvan Twente Roelof Visscher Lenneke Lingmont

Wit, rood en rosé. Dat zijn de drie soorten Wijn waarmee de wijnmakers uit Bentelo een onverwacht Nederlands visitekaartje willen afgeven. „Kaas en tulpen, dat verwacht men vaak in Nederland. Wijn niet, dat moet wat ons betreft juist voor verrassing zorgen”, zegt Roelof Visscher. „Ook bij de Nederlandse gemeenschappen die je vaak in wereldsteden aantreft. Ik denk dat we een leuke nichemarkt kunnen aanboren.”

LibrijeDe wijngaard heeft al een mooie naam opgebouwd met eigen Twentse lijn en huiswijnen van toprestaurants, zoals de Kus van Thérèse die bij De Librije wordt geschonken. Met Wijn probeert Hof van Twente een markt te vinden voor de jaarlijks groeiende oogst wijndruiven van kleine, beginnende producenten. „Er zijn steeds meer kleine agrarische bedrijven en tuinbouwers die kijken of een wijngaard iets voor hen is, zegt Ilse Visscher. „Ze beginnen dan met een of twee hectare en zoeken dan contact met bedrijven als de onze die de oogst kunnen verwerken.”

ExportVaak kunnen deze kleine ondernemingen na een goede oogst in hun eigen regio nog wel enkele duizenden flessen van hun in Bentelo verwerkte en gebottelde wijn afzetten. „Maar als je elk jaar met de overige duizenden flessen blijft zitten, is de lol van de wijngaard er snel van af”, zegt Roelof. „Daarom beginnen we nu met de export van 10.000 flessen onder de gezamenlijke vlag van Wijn. We hopen dat komende jaren te kunnen uitbouwen tot 40.000 of 50.000 flessen. Het is niet reëel om te verwachten dat de binnenlandse afzet snel zal stijgen, al laten veel restaurants nog een mooie kans liggen ook Nederlandse wijn te reserveren.”

Weense wijnbeursMet driemaal het predikaat zilver op de Weense wijnbeurs AWC, heeft Wijn een mooi zetje in de rug gekregen. De eerste contacten in het verre buitenland zijn al gelegd, onder meer met een Nederlandse ondernemer die drie kaaswinkels in Hong Kong heeft. De verkoopprijzen van de flessen met een gestileerde tulp als etiket zijn nog niet vastgesteld. Roelof: „Die gaan afhangen van de transportkosten en de marge die de verkoper ter plaatse vaststelt. Maar een flesje Wijn voor 20 of 25 dollar in New York lijkt me niet onredelijk.”

Foto: Roelof Visscher van wijngaard Hof van Twente. (Lenneke Lingmont)