Nieuws Actueel

Wijnboer als uit de hand gelopen hobby

Hij noemt het 'een uit de hand gelopen hobby'. Naast zijn vierdaagse werkweek bij de rechtbank in Zwolle bestiert Dalfsenaar Paul Uitzetter sinds 2007 Wijnerve Hessum, een kleine wijngaard in de gelijknamige buurtschap.

Van onze redactie 30 november 2015

Wijn Wijngaard Wijnboer Thinkstock

Zaterdag hield hij de najaarswijnproeverij, waarin hij de zelf geïmporteerde witte en rode wijnen presenteerde, die bij het seizoen passen. In een informele sfeer, met door zijn vrouw Aleke verzorgde hapjes.

Hoe ontstond uw liefde voor wijn?"De Bourgondische levensstijl van een oom en tante die naar België waren verhuisd, sprak me als tiener erg aan. Later ben ik veel over wijn gaan lezen en heb ik cursussen gevolgd, onder meer bij de Zwolse vinoloog Tiën Jan Tjong."

Wat voor wijnen importeert u?"Karaktervolle wijnen uit de Franse streken Languedoc en Roussillon, die hebben een ongekend goede prijs-kwaliteitsverhouding. De wijnboeren daar hebben een forse kwaliteitsslag gemaakt, omdat ze moesten concurreren met opkomende wijnmarkten als Australië. Bovendien kunnen ze dankzij de Franse wet meer experimenteren met druivenrassen. Sinds kort importeer ik ook van twee Italiaanse producenten."

Hoe leg je contacten als wijnimporteur?"Soms is het toeval. Zo raakte ik tijdens een zoektocht naar een nogal afgelegen wijngaard, in gesprek met een vrouw die zelf ook wijn bleek te produceren. Het zijn allemaal kleine, lokale wijnboeren, die ik meestal persoonlijk ken. Ik reis nog steeds vier à vijf keer per jaar naar Frankrijk om ze te ontmoeten. Ze leggen de lat voor zichzelf vaak hoog. Soms leveren ze een jaar niets, omdat de oogst niet aan hun kwaliteitseisen voldeed.

U bent ook begonnen met een eigen wijngaard. Waarom?"De eerste oogst was in 2009. Ik begon met twintig stokken rode en twintig stokken witte druiven, maar beperk me inmiddels uitsluitend tot witte Solaris-druiven. Een resistent ras, geschikt voor het Nederlandse klimaat. Al is het, ook in een mooie zomer, soms toch te regenachtig voor een goede oogst. Ik werk bij voorkeur biologisch-dynamisch, maar in Nederland ontkom je er niet aan dat je op jaarbasis toch twee à drie keer per jaar moet spuiten."

Foto: Thinkstock