Nieuws Actueel

Wijnexport Zuid-Afrika breekt record

Rik Nizet 14 januari 2014

De export van Zuid-Afrikaanse wijn is in 2013 naar een record gestegen, geholpen door een uitstekende druivenoogst in het afgelopen jaar. Dat maakte de branchevereniging Wines of South Africa dinsdag bekend.

Het exportvolume ging met 26 procent omhoog naar 525,7 miljoen liter. De export naar de twee grootste markten voor Zuid-Afrikaanse wijn, Groot-Brittannië en Duitsland, ging met respectievelijk 21 en 24 procent omhoog tot 111,2 en 96,5 miljoen liter. De export naar Rusland klom met 18 procent en de uitvoer naar de Verenigde Staten nam met 37 procent toe.

OogstVolgens de branchevereniging kon Zuid-Afrika dankzij de goede oogst het gat opvullen dat ontstond door de slechte Europese oogst. In 2012 was Zuid-Afrika de op zeven na grootste wijnproducent ter wereld met 4 procent van de wereldwijde productie.

Nieuwe marktenDe brancheorganisatie zei verder dat de sterke groei van de Zuid-Afrikaanse wijnexport ook te danken is aan het betreden van nieuwe markten. Zo werd goede vooruitgang geboekt in veel Afrikaanse landen, Japan, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten, aldus Wines of South Africa.