Nieuws Actueel

Wijngaard Hof van Twente meest maatschappelijke uitje van Nederland: “Het zit in ons DNA”

Van onze redactie 3 april 2015

Ilse Visscher eigenaar wijngaard hof van twente met client zorgboerderij lenneke lingmont

Eigenaren Roelof en Ilse Visscher bieden met de zorgboerderij op hun wijngaard mensen met een ondersteuningsvraag passende dagbesteding. Mensen met een verstandelijke beperking, psychische stoornis of bijvoorbeeld leerproblemen kunnen aan het werk op de wijngaard. De eigenaresse legt uit dat alles wat de bezoekers op en rond de wijngaard zien, is gedaan door de cliënten van de zorgboerderij: “Van het snoeien van de druivenranken, tot het maken van tapenade voor bij de wijnproeverijen en het dweilen van de vloer. Het maatschappelijke zit overal in verweven.” Maatschappelijke betrokkenheidDe plaatselijke VVV heeft het bedrijf opgegeven voor de verkiezing waarmee de ANWB hun maatschappelijke betrokkenheid wil vergroten. “En toen zaten we opeens bij de laatste zeven!” Visscher heeft ‘haar praatje’ samen met de andere finalisten gehouden in Den Haag en kwam uiteindelijk als beste uit de bus. Volgens haar gaf het antwoord op de vraag of het ondernemerspaar het voor de winst of voor het maatschappelijke aspect doet de doorslag: “Zonder winst hebben we geen bedrijf en daarmee valt ook het maatschappelijke deel weg. Maar wat we ook doen, het zal altijd maatschappelijk zijn. Het zit in ons DNA.” Ook het gebruik van streekproducten heeft volgens Visscher meegewerkt aan het binnenhalen van de titel. “Bij onze wijn serveren we worst, kaas of andere producten uit de streek.”

BezoekMensen kunnen een bezoekje brengen aan de wijngaard voor een rondleiding en een wijnproeverij. Ook opent het bedrijf regelmatig de deuren voor scholieren. Volgens het juryrapport van de ANWB is het bedrijf ‘Een mooie integratie van maatschappelijk én duurzaam ondernemen.’ Het mooiste vindt de jury dat ‘iedereen hier meetelt. Wát je ook meebrengt aan talenten en vaardigheden, hier heb je als medewerker je eigen rol. Een rol waar je trots op kunt zijn.’

Wijngaard Hof van TwenteRoelof en Ilse Visscher zijn in 2000 gestart met Wijngaard Hof van Twente. De wijngaard behoort met 5,5 hectare grond tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. De druiven worden op het erf van de familie Visscher verwerkt tot Twentewijnen. De wijngaard is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Foto: Ilse Visscher van Wijngaard Hof van Twente met een cliënt van de zorgboerderij (Lenneke Lingmont)