Nieuws Actueel

Wikipedia-baas Jimmy Wales: Pleitbezorger van de mislukking

Bram de Vrind 16 januari 2015

Echte ondernemers falen en falen en falen, en worden uiteindelijk succesvol, zei Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vrijdag in Maastricht. Hij is daar zelf het schoolvoorbeeld van.

Lees ook:

Eredoctoraat voor Jimmy Wales

Jimmy Wales richtte half jaren ’90 een online bezorgingsbedrijf voor maaltijden op. Faalde. Jimmy Wales begon een internetzoekmachine. Faalde. Jimmy Wales bedacht een online encyclopedie met bijdragen van deskundigen. Faalde.

HypersuccesvolToch werd de ondernemer uit de Amerikaanse staat Alabama hypersuccesvol internetentrepreneur en belandde zelfs in de top 100 meest invloedrijke mensen ter wereld van Time Magazine.

Eredoctoraat'Understanding failure as a route to succes', luidde dan ook de titel van de lezing van de Wikipedia-oprichter in congrescentrum MECC in Maastricht vrijdag. Hij ontving in de Limburgse hoofdstad een eredoctoraat van de Universiteit van Maastricht.

Mark ZuckerbergFalen, en preciezer: leren falen op de juiste manier, heeft hem daarbij geholpen, zegt hij zelf. "We denken bij een succesvolle internetondernemer al gauw aan Facebook-oprichter Mark Zuckerberg die zonder grote mislukkingen met een briljant idee kwam en nu miljarden verdient. Maar de realiteit is weerbarstiger”, aldus Wales, alvorens een reeks van zijn mislukte startups de revue te laten passeren.

NupediaZijn grootste succes, Wikipedia, had ook niet bestaan zonder dat daar eerst een zeperd aan vooraf ging, aldus de in Engeland woonachtige ondernemer. Nadat Nupedia, een gratis online encyclopedie met bijdragen door deskundigen, een fiasco was geworden, besloot hij een online encyclopedie te bouwen die open is voor het publiek. Wikipedia was geboren.

Charlie HebdoAnno 2015 is Wikipedia de vijfde website ter wereld, beschikbaar in 287 talen, met zo’n 500 miljoen unieke bezoekers per maand. "Wikipedia is onderdeel geworden van de wereldwijde infrastructuur", zegt Wales. "Als de aanslag op Charlie Hebdo bijvoorbeeld 30 jaar geleden was gepleegd, dan had je pas in de krant van de volgende dag gelezen wat voor blad dat is. Nu is die informatie direct voor handen."

EgoAls ondernemer moet je 'vroeg leren falen en snel leren falen', aldus de Wikipedia-bedenker. "Je moet niet meteen je ego aan iets verbinden en al je geld investeren. Zet kleine stapjes, ga dingen testen. En als het niet lukt: weg ermee", aldus Wales.

InternetzeepbelHet klappen van de internetzeepbel in 2000 was wat dat betreft een eye opener voor hem, zegt hij tegen DeOndernemer.nl. "Onze omzet liep in één klap met 70 procent terug. We gingen van een klein bedrijfje dat winst maakte, naar een klein bedrijfje dat diep in de rode cijfers zat. Mijn fout is toen geweest dat ik te lang geprobeerd heb om deals te sluiten om het bedrijf er bovenop te krijgen. Zonder eraan te willen dat het hier ging om een grote correctie in de markt die een nieuwe realiteit betekende. Ik had veel eerder personeel moeten ontslaan. Uiteindelijk heb ik alsnog moeten breken met het grootste deel van mijn achttien werknemers, omdat het zo slecht ging."

Gekke dingen doenDe internetondernemer roept op om het taboe op falen te doorbreken. De angst om te falen als ondernemer werkt nog altijd beperkend in de Westerse maatschappij. Hij noemt Silicon Valley als lichtend voorbeeld, waar een 'ecosysteem is ontstaan waar ondernemers nieuwe ideeën creëren en daarvoor ook investeerders achter zich krijgen'. Zo ontstaat volgens Wales een 'company creating machine' die enorm veel waarde creëert. "We moeten elkaar aanmoedigen om gekke dingen te doen. Want anders zouden er geen bedrijven zoals Wikipedia ontstaan."