Nieuws Actueel

Wild op tafel met kerst? Denk eens aan muskusrat

Van onze redactie 24 december 2014

"Waarom maken we in 2015 niet het kerstdiner van het plaagdier", zegt Rob Hagenouw, initiatiefnemer van 'De Keuken van het ongewenste dier'. Sinds 5 jaar probeert de Amsterdamse kunstenaar 'ongewenste streekproducten' op tafel te krijgen. Ofwel vlees van dieren die worden bejaagd omdat ze schade aanrichten, voor overlast zorgen of om andere redenen ongewenst zijn.

Denk aan kraaien, duiven, ganzen, rivierkreeftjes, muskusratten, maar ook pony's en paarden. Hagenouws initiatief leidde al tot gerechten als 'my little ponyburger', ragout van Damduif en het meest succesvolle gerecht tot nu toe, de kroket en bitterbal van Schipholgans.

Plaagdierdiner Hagenouw: "Het is nu te laat nog iets voor deze kerst te doen, maar het lijkt me geweldig voor 2015 een echt kerstdiner te gaan ontwikkelen." In januari organiseert hij al een 'Plaagdierdiner' in het Amsterdamse restaurant Moes. De chef-kok daar verandert plagen in culinaire bijzonderheden. Niemand kijkt verlekkerd uit naar bijvoorbeeld muskusratten, knagers die de dijken ondermijnen en daarom een gevaar zijn. Ze hebben wel heerlijk vlees. In België staat de muskusrat als waterkonijn op de menukaart. Dat klinkt een stuk smakelijker.

De kunstenaar zou graag willen dat we doordachter omgaan met dieren die overlast veroorzaken. Jagers die zwanen of kraaien schieten, laten ze vaak liggen. Hagenouw: "Ze zijn bang voor de reacties van het publiek. Het is zonde dat er niets met die dieren wordt gedaan."

Schipholgans Dat het kan, bewijst het succes van zijn eerste project: de Schipholgans. De Schipholganskroket, of -bitterbal wordt inmiddels door 2 bedrijven gemaakt. In Duitsland en in veel andere Europese landen wordt gans volop gegeten. "In Nederland weten we niet hoe we zo'n dier moeten bereiden. De grootste fout is de gans in zijn geheel in de oven te schuiven. Er zitten stukken vlees aan die je maar kort hoeft te braden.''