Nieuws Actueel

Wilders: Media zaait haat, ik niet

Rik Nizet 21 maart 2014

PVV-leider Geert Wilders vindt dat er een "hetze'' aan de gang is tegen zijn partij. "Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV'', zei hij vrijdag tegen persbureau ANP.Lees ook:'Ich bin ein Marokkaan'RTL Nieuws: 'Geert, ga je schamen''Doe aangifte tegen Wilders'Ergernis om Wilders

Volgens hem zal het de standpunten van de PVV niet veranderen. "We blijven koersvast en opkomen voor onze kiezer en standpunten, ondanks alle politieke correctheid'', aldus Wilders.

Hij reageerde op de aankondiging van premier en VVD-leider Mark Rutte dat samenwerking met de PVV niet mogelijk is zolang die partij bij de standpunten over Marokkanen blijft en ook op de vele andere reacties van politici en media.

HaatzaaienZo kondigde PvdA-leider Diederik Samsom aan dat zijn partij in de Kamer geen moties van de PVV meer zal steunen. Volgens Samsom heeft Wilders zich met zijn uitlatingen over 'minder Marokkanen' schuldig gemaakt aan "ophitsen'' en "haatzaaien''. Oppositiepartij CDA had een nieuwe samenwerking met de PVV al uitgesloten. De christendemocraten werkten eerder samen met de PVV toen de partij van Wilders een kabinet van VVD en CDA gedoogde.

HoofdredactiesEen aantal hoofdredacties van media (RTL Nieuws, De Telegraaf, BNR) nam donderdag afstand van de uitspraken van Wilders. Zondag komt een speciale kerkdienst op televisie om te protesteren tegen de uitlatingen van de PVV-voorman.

PVV-Tweede Kamerlid Roland van Vliet stapte donderdag vanwege die uitspraken over Marokkanen uit de fractie.

Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kruipt Wilders een beetje in de slachtofferrol door te spreken over een hetze tegen de PVV. ,,Eerst gooi je een steen in de vijver en dan ga je klagen dat het kringen veroorzaakt. Daar heb ik helemaal niets mee. Hij doet iets wat echt buiten alle grenzen gaat en dan kun je verwachten dat daar reacties op komen'', zei de VVD-bewindsvrouw voorafgaande aan de ministerraad.