Nieuws Actueel

'Wilders staat buiten de realiteit'

Bram de Vrind 14 maart 2014

PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag hard uitgehaald naar PVV-leider Wilders. Volgens Timmermans zijn de uitspraken van Wilders over Marokkanen "verwerpelijk".

Wilders bevindt zich volgens de minister "compleet buiten de werkelijkheid" van Nederland. "Marokkaanse Nederlanders horen bij Nederland, blijven in Nederland, dragen bij aan de opbouw van de Nederlandse samenleving. Marokkaanse Nederlanders hebben ook problemen in de samenleving, die problemen moet je oplossen. Door te roepen dat mensen maar weg moeten, wat een compleet irrealistische voorstelling van zaken is, zet je mensen tegen elkaar op. Waar Nederland behoefte aan heeft, is dat we samen de schouders eronder zetten, niet dat we bevolkingsgroepen tegen elkaar op gaan zetten", zei Timmermans voorafgaande aan de ministerraad.

Volgens hem geniet Wilders "van het feest dat hij mensen op hun ziel kan trappen en dat mensen vervolgens daarop reageren". Daarom verwacht Timmermans niet dat de PVV-leider zijn uitlatingen terugneemt. Wilders zei woensdag op een verkiezingscampagne in Den Haag dat dat een stad "met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen" moet worden.

Fouad Sidali, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, vergeleek Wilders donderdag op Twitter met Hitler. Vrijdag trok hij die tweet in. Timmermans wees erop dat iedere vergelijking met de Tweede Wereldoorlog elke discussie doodslaat. Maar hij denkt dat Sidali overmand is door emotie toen hij de uitspraken van Wilders hoorde. "Als je een Marokkaanse Nederlander bent en er is een politicus in Nederland die zegt dat je het land uit moet, dan is het logisch dat je heel veel emotie voelt erbij'', aldus Timmermans. "We weten ook uit onze schooltijd: een pestkop moet je niet belonen door op z’n provocatie in te gaan'', voegde hij eraan toe.