Nieuws Actueel

Wildgroei van nieuwe ZZP'ers

Merlijn Ensing 7 januari 2014

Vorig jaar zijn in Nederland ruim 150.000 personen een onderneming gestart. Dit is een toename van 13 procent ten opzichte van 2012. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel.

Het aantal starters binnen de dienstensector blijft onverminderd hoog met 63 procent. De bouwsector is goed voor 9 procent van de starters. Vijf jaar geleden lag het aandeel in deze sector nog op 20 procent.

Het aandeel vrouwen onder starters is iets afgenomen, terwijl dit een aantal jaren stabiel was. Inmiddels is een derde van de startende ondernemers vrouw. De gemiddelde leeftijd van mensen die een bedrijfje beginnen is 38 jaar.

De meeste starters (94 procent) zijn zelfstandigen zonder personeel (zzp'er). Door de economische crisis zijn meer mensen een eigen bedrijf begonnen. Bouwvakkers gaan bijvoorbeeld massaal als zzp'er aan de slag na een faillissement van grote bouwbedrijven.

Onder de buitenlandse starters is het aantal van oorsprong Turkse en Marokkaanse starters het opvallendst. Spectaculair is de grote procentuele stijging (74 procent) van Chinezen.