Nieuws Actueel

Willekeur bij aanpak growshops

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4857785

De controle op growshops is aan willekeur onderhevig.Waar de politie Zeeland/West-Brabant sinds de strengere wetgeving van 1 maart al 43 controles hield en bij 13 growshops spullen in beslag nam, heeft de politie in Noord-Nederland geen enkel bezoek aan leveranciers van benodigdheden voor de hennepteelt gebracht. Ook het aantal inbeslagnames is daar 0.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Nationale Politie op verzoek van deze krant heeft verstrekt. Sinds anderhalve maand is het leveren van benodigdheden voor de grootschalige kweek van wiet verboden. In de praktijk betekent dat dat growshops die professionele kweekbenodigdheden verkopen inbeslagname van hun inventaris, celstraffen of hoge boetes riskeren. Het Openbaar Ministerie (OM) kondigde destijds aan in het hele land te handhaven.

Rechtsongelijkheid Growshophouders beklagen zich nu over de dreigende rechtsongelijkheid in het land. Zeeland/West-Brabant, dat de aanpak van hennepteelt als prioriteit heeft, zit er bovenop. Growshops in bijvoorbeeld Noord-Nederland worden tot nu toe met rust gelaten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Groningen is er geen reden om in de noordelijke provincies de reguliere controles die gehouden zullen worden nu naar voren te halen.

"Er is 40 miljoen euro aan omzet te verdelen. Terwijl de ene ondernemer moet sluiten, profiteert de andere", zegt Arjan Theuns, die zijn groothandel DGO International in Tilburg voor 1 maart zelf sloot vanwege de nieuwe regels.

Grensprovincies Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie benadrukt dat de plaatselijke driehoek – regioburgemeester, politie, OM – verantwoordelijk is voor het handhaven van de nieuwe wet. De focus ligt volgens het OM vooralsnog op de zuidelijke grensprovincies, maar opvallend is dat in Limburg tot nu toe 1 politiecontrole plaatsvond.

"Alle growshops zijn aangeschreven en zullen voor 1 juli bezoek krijgen", zegt een woordvoerster van het OM Limburg. Het Landelijk Parket erkent dat bij nieuwe wetgeving het gevaar dreigt van 'een waterbedeffect' en handelaren in kweekspullen uitwijken naar andere regio's. "Het gaat om een landelijk verbod, dus is het de bedoeling dat er wel echt overal controles komen."