Nieuws Actueel

Willem II: Matchfixingschandaal is nog groter

Caroline Spilt 3 juli 2015

Matchfixing voetbal 335

Het matchfixingschandaal rond voetbalclub Willem II is groter dan gedacht. Niet alleen de verloren duels tegen Ajax en Feyenoord uit het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd, maar ook drie andere uitwedstrijden in dat seizoen: tegen FC Utrecht (1-0) Sparta (2-1) en NAC (4-0) zijn verkocht. Hetzelfde geldt voor de bekerwedstrijd in 2008 tegen Roda JC. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De krant baseert zich onder meer op e-mails tussen een matchfixer en voormalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo. Daaruit zou blijken dat al in 2008 is betaald om ervoor te zorgen dat het bekerduel tegen Roda JC verloren zou gaan. Uiteindelijk dolf de ploeg uit Tilburg met 1-0 het onderspit.

ComplotVolgens de Volkskrant handelde Kargbo niet alleen, maar was hij onderdeel van het complot. Bij de manipulatie van de wedstrijden zou ook toenmalig aanvoerder Maikel Aerts betrokken zijn. Aerts ontkent in alle toonaarden iets met omkoping te maken te hebben.

GemanipuleerdIn januari van dit jaar meldde de krant op basis van eigen onderzoek al dat de duels tegen Ajax (4-0) en Feyenoord (1-0) waren gemanipuleerd. Matchfixers uit Singapore zouden de spelers samen tot 100.000 hebben betaald voor elke wedstrijd die ze manipuleerden. Kargbo gaf toen toe dat hij is benaderd door matchfixers, maar ontkende ooit geld te hebben aangenomen.

KNVBDe KNVB zegt in een reactie dat de waarheid boven tafel moet komen. "De voetbalsupporters moeten erop kunnen vertrouwen dat wat ze zien echt is. Als dat niet het geval is geweest, moet ze dat ook eerlijk worden verteld", aldus de voetbalbond.