Nieuws Actueel

Willy Selten: 'Het was een administratieve fout'

Caroline Spilt 24 maart 2015

Paardenvlees groot

Tegen vleeshandelaar Willy Selten (45) is dinsdag vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees. Volgens de officier van justitie verkocht de vleesgroothandel van Selten in Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees. Willy Selten heeft zich daarbij schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, zegt de aanklager.

Voor zover bekend is bij Willy Selten tenminste 336.000 kilo paard verwerkt.

Aan een snackfabrikant in Oss leverde Willy Selten paardenvlees terwijl rundvlees was besteld. Op vervalste facturen werd de diersoort niet vermeld en volgens de aanklager verhuld. Bovendien maakte Selten voor argwanende klanten verklaringen waarin hij beloofde dat hij geen paardenvlees verwerkte. ,,Afnemers werden misleid en opgelicht'', aldus officier van justitie Ingeborg Koopmans.

Bij vleeshandelaar Willy Selten uit Oss is in 2012 paardenvlees als rundvlees in de administratie verdwenen. "Het was een automatisme’’, vertelde Selten dinsdagochtend bij de rechter in Den Bosch, waar hij terechtstaat voor valsheid in geschrifte. "We zijn er misschien iets te makkelijk mee omgegaan’’, bekende hij aan de rechter.

Selten verklaarde de fout omdat het paardenvlees in verhouding maar een half procent van de producties was. "Het was zo’n klein aandeel.’’

Administratieve foutDe vleeshandelaar benadrukte dat het bij een interne, administratieve fout is gebleven. "Paard werd apart uitgebeend, weggehangen en afgevoerd’’, vertelde hij. In het vrieshuis werd op het etiket rund gezet maar daar was Selten niet bij betrokken. "Wij hebben nooit rund op het etiket gebruikt.’’ Waarom in het vrieshuis rund op het etiket werd gezet, weet hij niet. "Mogelijk omdat we runderuitsnijders waren. Het is me nooit opgevallen.’’

TipTijdens de rechtszaak dinsdag werd duidelijk dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nog voor de uitbraak van het Europese paardenvleesschandaal anoniem was getipt over de verwarring met paardenvlees bij Selten. De melding kwam van de Osse snackproducent Dalco, die volgens Selten per ongeluk een partij paardenvlees kreeg geleverd.

Het Openbaar Ministerie denkt dat Selten met opzet 336.000 kilo goedkoper paardenvlees heeft verkocht als rundvlees. De strafeis van de aanklager wordt dinsdagmiddag verwacht.