Nieuws Actueel

Windows 10 is ready to go

Bram de Vrind 29 juli 2015

Windows 10 wallpaper 335

Computergebruikers kunnen vanaf woensdag overstappen op een nieuw besturingssysteem, Windows 10. Het is de laatste keer dat Microsoft een product zo lanceert. Voortaan wil de softwaregigant zijn systeem constant updaten. Concurrenten als Apple doen dat al.

De eersten die op Windows 10 kunnen overstappen, zijn zogeheten insiders. Dat zijn mensen en bedrijven die zich vooraf hebben opgegeven en die de proefversie van Windows 10 al gebruiken. Het gaat wereldwijd om drie tot vijf miljoen mensen, aldus Microsoft, maar het is niet bekend hoeveel Nederlanders onder hen zijn.

Volgens Microsoft zijn de nieuwe gebruikers woensdag nog geen grote problemen tegengekomen. "De proefversie is uitgebreid getest, dan zijn de eerste kinderziektes er vaak al uit. We hebben geen meldingen van grote ongemakken", aldus een woordvoerder.

Na de insiders komen anderen aan de beurt. Microsoft kan niet zeggen wanneer zij kunnen overstappen. Dat hangt af van de ruimte op de servers van het bedrijf, maar Microsoft wil daar geen informatie over geven.

Windows 10 is de opvolger van Windows 8. Dat systeem flopte en Microsoft wil dat graag doen vergeten. Daarom kunnen gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 gratis overstappen. Zij krijgen een pop-up op hun scherm als ze aan de beurt zijn voor de upgrade.

De Consumentenbond had dinsdag kritiek op Windows 10. Volgens de organisatie krijgt Microsoft toegang tot veel persoonlijke gegevens van gebruikers. Zo registreert het systeem waar de mensen zijn en kunnen apps zien wie de gebruiker is. Wie dat niet wil, kan Windows 10 beter handmatig installeren en daarbij de instellingen aanpassen, aldus de Consumentenbond.