Nieuws Actueel

Winkel zonder zuivel

Na het succes van haar webshop met melkvrije producten heeft Mandy Dijkstra nu ook een winkel in Hengelo.

Van onze redactie 19 november 2015

Dijkstra lenneklingmont

Toen haar zoontje Pepijn nog maar een half jaar oud was, ging het drastisch mis. Mandy Dijkstra (32) zag toe hoe haar kleine jongen in een wirwar van ziekenhuis-, huisarts- en consultatiebureaubezoekjes terecht kwam. „Pepijn was erg vaak ziek, en ernstig ook”, vertelt ze. „Wat er nou aan de hand was, dat wisten we niet. Op een bepaald moment moest hij zelfs aan de sondevoeding. Want eten ging niet meer.” Pepijn was ruim een jaar oud toen dan eindelijk de diagnose werd gesteld: een lactose-allergie, melkeiwitallergie en soja-intolerantie. „Wat waren we blij dat we eindelijk duidelijkheid hadden. Maar ja, dan ga je je wel afvragen: hoe gaan we hem te eten geven?”

Zoektocht Een zoektocht naar geschikte voedingsmiddelen begon. Dijkstra en haar man struinden het internet af, op zoek naar een goede bakker en leverancier van melkvrije producten. Dat was een hele klus, maar lukte toch. Dijkstra: „Maar de zoektocht zette me aan het denken. Er begon iets te kriebelen. Hoe zou het zijn om er zelf iets mee te doen? En op die manier de zoektocht voor andere ouders zoals wij te vergemakkelijken?”

Webshop Zo gezegd, zo gedaan. Mandy Dijkstra zette ruim twee jaar geleden haar eigen webshop Volledigmelkvrij.nl op, waarin melkvrije producten de basis vormen. „Alle producten zijn volledig melkeiwit- en lactosevrij”, legt de Hengelose onderneemster uit. „Er is geen spoortje melk te vinden. Daarnaast verkoop ik ook nog producten die biologisch, glutenvrij, sojavrij, eivrij en vegan zijn. Het is uiteraard van belang dat je dan de juiste leveranciers te pakken krijgt. Een bakker is pas geschikt als er in de bakkerij alles aan gedaan wordt om kruisbesmettingen te voorkomen. Anders kan ik mijn klanten niet garanderen dat zij geen allergische reactie krijgen.”

Smaak Ze krijgt regelmatig de vraag of de producten nu echt ‘net zo lekker smaken’. „Ja hoor”, bevestigt Dijkstra. „Wij eten meestal dan ook gewoon met onze zoon mee.”

Succes Volledigmelkvrij.nl was vrijwel meteen een groot succes. Niet alleen het aantal klanten, maar ook het assortiment breidde zich steeds verder uit. „Voorheen kon de voorraad gewoon nog bij ons thuis opgeslagen worden, maar dat lukt al niet meer”, zegt Dijkstra lachend. „De voorraad ligt nu in een speciale loods.” Door het succes begon het opnieuw te kriebelen bij Mandy Dijkstra. „Ik voelde steeds meer de wens om een fysieke winkel te openen. Een plek waar ik klanten uit Hengelo en omgeving kan ontvangen, ze kan adviseren en ze de producten kan laten zien.”

Winkelgedeelte De dure winkelpanden boden niet bepaald een hoopvol vooruitzicht, iets betaalbaars vinden viel naar eigen zeggen niet mee. Maar een mooie kans diende zich al snel aan. In samenwerking met Je Winkeltje aan de Oldenzaalsestraat, kreeg Dijkstra de mogelijkheid een eigen winkelgedeelte te openen, op de eerste verdieping van het pand.

Foto: Eigenaresse Mandy Dijkstra (Lenneke Lingmont)