Nieuws Actueel

Winkelbusje komt zo!

Sheila van Doorsselaer | Foto: Chris Platteeuw 2 december 2015

Boodschappen 5

Tijdens de allereerste rit zat de Ouderenbus nog bepaald niet vol. Maar het was wel enorm gezellig.

Het is een voorzieningen die duidelijk nog moet groeien, maar die ongetwijfeld heel snel aan populariteit zal winnen; de ouderenbus die senioren en mindervaliden uit Biervliet, Hoofdplaat en Schoondijke twee keer per week helemaal gratis en voor niks naar Breskens Winkelhart brengt. En, met volle boodschappentassen, weer terug. Dao kun jie toch nie vôô sukkl’n eej!?

Acht passagiersRonald Lohman, één van de zeven ondernemers die de Ouderenbus in het leven heeft geroepen en betaalt, rijdt met zijn auto achter de touringcar aan. In Biervliet, aan de Ter Wallestraat, stappen acht passagiers in. Ze worden welkom geheten en in de bus geholpen door Bresjes Viswuuf Suzan Boersma en buschauffeur Lauran.

Lohman is tevreden met de belangstelling. Zijn gemoed wordt ietwat getemperd als even later in Hoofdplaat en Schoondijke niemand instapt. De enorme touringcar rijdt dus vrijwel leeg naar Breskens, maar dat kan de pret niet drukken. De Biervlietse shoppers zijn dolenthousiast en Lohman zelf is er ook van overtuigd dat het aantal passagiers nog sterk zal aantrekken. Dat kan ook eigenlijk niet anders.

Collega Piet Boogaard van de Bruna in Breskens is het met hem eens. “Er verdwijnen steeds meer voorzieningen uit de dorpen, er is vaak geen supermarkt meer, niks. Uit sociaal oogpunt hebben we daarom voor de Ouderenbus gekozen. Vooral ook voor degenen die zelf niet meer naar ons kunnen komen. Dan halen wij hen zelf naar ons toe.”

GezelligheidEddy Provoost is samen met zijn buurvrouw Ireen Vermeesch opgestapt. “Wanneer kom je nou nog in Breskens? En nog wel met de bus! Ik zit echt nooit meer in een bus!” Maria Riedijk gaat niet alleen mee voor de boodschappen, maar ook voor de gezelligheid. De reis, via Sasput, is voor haar al een belevenis op zich. “Ik was bang dat het een klein busje zou zijn en dat er wellicht geen plaats was voor de boodschappen. Nou, plaats genoeg!”

Voor Eddy Verkeste, die in de bus de rol van gids op zich heeft genomen (“Aan de rechterkant zie je het voetbalveld van Bresjes”) is de Ouderenbus bittere noodzaak. “In Biervliet zit niet één winkel meer. Normaal ben ik aangewezen op de WMO-taxi, maar dat is bijna onbetaalbaar geworden. Dan is het toch geweldig sociaal van de Bressiaanse ondernemers dat ze dit voor ons willen doen?” Om 15.00 uur laveert viswuuf Boersma iedereen tevreden en met volle tassen de bus weer in.