Nieuws Actueel

De Barones ziet kansen bij V&D-faillissement

Berry van der Heijden 29 december 2015

Vdinterieurvalwinkelsretail1065 1

Eigenaar Kroonenberg Groep ziet nieuwe kansen voor de invulling van winkelcentrum De Barones als de V&D-vestiging in het Bredase centrum onverhoopt failliet zou gaan.

Het zou ruimte bieden voor een of twee grote modeketens, zegt woordvoerder Olaf Nieuwenhuis, die benadrukt te hopen dat het V&D lukt een doorstart te maken. "Daar zijn nu eerst alle inspanningen op gericht."

Al langer is bekend dat wordt gesproken met onder meer kledingketen Primark. Andere namen wil hij niet noemen. De Barones wordt volop verbouwd. Dat duurt nog tot de zomer. De eigenaar heeft gekozen voor een invulling met grotere zaken die hun waren op twee verdiepingen kunnen aanbieden.

Andere dynamiekSinds V&D bij de reddings-operatie eerder dit jaar al huurverlaging had bedongen, was de keten bezig met onderhandelingen over het beperken van het aantal gehuurde meters. Dat geldt ook voor De Barones dat het liefst vooruit wil met deels nieuwe huurders.

"De gesprekken met V&D over het terugbrengen van het aantal vierkante meters zijn afgerond. De uiteindelijke uitvoering hiervan hangt af van andere partijen", zegt Olaf Nieuwenhuis van Kroonenberg Groep. "Een faillissement van V&D zou, zakelijk gezien, tot een andere dynamiek leiden. Als de V&D onverhoopt zou verdwijnen, dan komt er meer ruimte vrij voor één of meer grote vestigingen met twee ingangen; Karrestraat en de Barones."

Meer schrappenNieuwenhuis kijkt met belangstelling naar andere recente ontwikkelingen zoals het failliet van moederbedrijf Macintosh van schoenenketen Dolcis, Manfield en Invito. "Breda mag heel blij zijn dat het grote woonwinkelproject Achter de Lange Stallen van de baan is. Wij hebben nooit in dat project geloofd." Hij ziet nog wel kansen voor Achter de Lange Stallen, maar niet als winkelgebied. "Ik ken in Nederland vele voorbeelden waar een nieuw winkelgebied ten koste is gegaan van inloopstraten."

Wethouder Boaz Adank van Breda heeft alle vertrouwen in de kracht van het centrum. Hij vindt de onzekerheid voor het personeel van V&D erg vervelend, maar stelt ook dat de keten nog niet failliet is. Feit is wel dat het vertrek van Bijenkorf, de problemen van V&D en van andere winkels signalen zijn dat de markt verandert. "Jammer als dit omvalt. De tijd van meer meters is voorbij. Het wordt eerder meer schrappen. De vraag is: waar?"

PuistAchter de Lange Stallen heeft de wethouder nog niet opgegeven. "De investeerder is er, deskundigen zeggen dat er een nieuwe impuls nodig is en er moet iets gebeuren met die puist. De vraag is wat." Volgens de wethouder is er behoefte aan grotere winkels. "Ketens als Zara en WE hebben soms wel vijf vestigingen in het centrum. Die willen ze graag samenvoegen op een locatie. In de oude binnenstad is dat verder moeilijk."

Het gaat er volgens Adank om dat de beleving blijft in de stad, ondanks internetverkopen. "Je kunt op de computer ook naar de Efteling kijken, maar uiteindelijk wil je de Efteling toch zien."