Nieuws Actueel

Winkelier wil dief publiekelijk te kijk zetten

Diede Hoekstra 27 november 2015

Eindhovenblueloop1065

"De enige manier om ze te raken is door ze publiekelijk te kakken te zetten." Bart van den Heuvel, filiaalmanager van kledingwinkel Strictly in Eindhoven, is helemaal klaar met de dieven die wekelijks toeslaan in zijn winkel. Toen het afgelopen woensdag weer raak was besloot Van den Heuvel foto's van de winkeldief op de Facebookpagina van de winkel in winkelcentrum Heuvel te zetten. De man is herkenbaar in beeld terwijl hij door de politie wordt afgevoerd, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Het bericht op Facebook bleef niet onopgemerkt. De foto's zijn duizenden keren bekeken. Minder leuk was de reactie van de winkeldief zelf. "Nadat hij door de politie was vrijgelaten is hij meteen begonnen met het sturen van dreigementen. 'Jullie krijgen er spijt van' en 'ik kom de winkel verbouwen'. Ook daarvan hebben we weer aangifte gedaan bij de politie."

Tijdens die laatste aangifte kwam het gesprek volgens Van den Heuvel ook op de vraag in hoeverre het plaatsen van foto's van winkeldieven juridisch is toegestaan. "De agenten konden het mij niet vertellen. Volgens hen is het een grijs gebied. Voor je nachtrust kun je het beter niet doen, vonden ze wel."

Gisteren kreeg Van den Heuvel alsnog een telefoontje van de politie. "Ze adviseerden mij de foto's alsnog van Facebook te halen omdat ze niet langer voor mijn veiligheid in konden staan." Volgens een woordvoerder van de politie zijn dergelijke verzoeken echter geen beleid. "In dit geval zijn we benaderd door een medewerker van de GGzE waar de pleger van de diefstal onder behandeling staat. Dat gesprek was voor ons reden om de ondernemer te adviseren de foto's te verwijderen."

Van den Heuvel laat de foto's echter gewoon staan. "Ik vind zelf ook dat ik met deze actie over een grens ga. Maar ik kan simpelweg niet anders. Er is geen alternatief. Een arrestatie maakt totaal geen indruk op deze jongens. Mensen zeggen wel eens, het is maar een winkeldief. Ze hebben niet in de gaten dat het ons tienduizenden euro's per jaar kost." Volgens de ondernemer komen daar nog eens de kosten voor preventieve maatregelen bovenop.

"We hebben hier iedere dag een personeelslid dat niets anders doet dan controleren op winkeldiefstal. Er staan poortjes bij de deuren, gelaagd glas in de kozijnen en rolluiken voor de deur. Vaak blijft het bovendien niet bij diefstal maar krijgen we ook de nodige dreigementen en soms zelfs klappen te verduren. Door hun foto's te plaatsen hopen we de dieven wel te raken. Dan zetten we ze publiekelijk te kijk. Helemaal als de dief ook nog eens uit Eindhoven komt."

Volgens de woordvoerder van de politie worden winkeliers die foto's van winkeldieven plaatsen daar niet actief op aangesproken door de politie. "Maar degene die op de foto staat kan natuurlijk wel aangifte doen."