Nieuws Actueel

Winkeliers blijven bungelen

Rik Nizet 3 februari 2015

Het economisch herstel dat in 2014 zichtbaar werd, zette in januari door. Winkeliers hebben het echter nog onverminderd zwaar. Dat meldde de Kamer van Koophandel (KvK) dinsdag op basis van eigen cijfers over het aantal faillissementen en starters.

In januari werden 513 bedrijven failliet verklaard, tegen 692 een jaar eerder. De daling ging echter voorbij aan de detailhandel. Daar gingen 148 bedrijven op de fles, tegen 112 een jaar eerder. De sector, die de afgelopen jaren slecht bestand bleek tegen economische malaise en veranderend consumentengedrag, is inmiddels goed voor drie op de tien faillissementen.

Uit de cijfers blijkt ook dat in januari meer mensen voor zichzelf zijn begonnen dan een jaar eerder. Dat komt deels doordat het aantal zzp'ers in de zorg, waar veel vaste arbeidsplaatsen komen te vervallen, sterk is gegroeid. Maar ook in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw was sprake van een fikse groei, zowel van het aantal nieuwe eenmanszaken als van het aantal kleine tot middelgrote ondernemingen.