Nieuws Actueel

Winkelleegstand in Twente en de Achterhoek neemt toe

Van onze redactie 5 januari 2015

Dat heeft ook grote economische gevolgen. De waardedaling van winkelpanden in Hengelo bedraag nu al 45 miljoen euro, de komende jaren loopt dat bedrag op naar 50 tot 75 miljoen euro.

Duitse klantenDe winkelcentra van Enschede en Winterswijk behoren tot de witte raven in Oost-Nederland. ,,We weten onze positie als winkelstad van het oosten verder te versterken’’, zegt voorzitter Roel Blaauw van Winkeliersvereniging Winkelhart Enschede. Na flinke tikken in de afgelopen jaren verwacht hij dat de achteruitgang aan winkels dit jaar zelfs kan worden omgebogen naar een plusje.

DorpenIn de meeste dorpen staat al tussen de 10 en 20 procent leeg. In Borne is dat zelfs meer dan 20%. Dat beeld is enigszins vertekend wegens de leegstaande Multimate op het bedrijventerrein, dat als opslag voor argrarische voertuigen dient, maar nog steeds een winkelbestemming heeft.

Kleiner, compacter winkelenIn alle gemeenten wordt inmiddels gewerkt aan het realiseren van een kleiner, compacter winkelcentrum. ,,Dat kan alleen worden gerealiseerd met particulier kapitaal, maar de overheid kan dit met regelgeving ondersteunen’’, zegt voorzitter Henk Dassen van de Stichting Centrum Management in Hengelo.

Infographic: TC Tubantia (bron: Planbureau voor de Leefomgeving, Bak en Locatus)Foto:Charel van Tendeloo