Nieuws Actueel

Winkelleegstand was nog nooit zo hoog

Caroline Spilt 12 juni 2015

Leegstand winkels

De leegstand van winkels en kantoren is afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Van kantoren stond begin dit jaar ruim 17 procent leeg. Van winkels is inmiddels ruim 9 procent van de vierkante meters niet in gebruik. Begin 2010 ging het nog om dik 12 procent van de kantoren en een kleine 6 procent van de winkels.

Structureel probleemHet gaat om een structureel probleem en is volgens de onderzoekers niet louter te wijten aan de economische crisis. Veel van de panden staan al meer dan drie jaar leeg. Buiten de Randstad gaat het vooral om lege winkelpanden. In de grote steden zijn het juist de kantoren die vaak niet in gebruik zijn.

InternetAndere vormen van werken en de opkomst van shoppen via het internet hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar commercieel vastgoed is afgenomen. Dit terwijl het aanbod van dit soort panden de laatste jaren nauwelijks is gedaald. Ook vergrijzing en het afvlakken van de bevolkingsgroei, spelen een rol.

Waarschuwing aan beleggersHet planbureau waarschuwt beleggers voor investeringen in winkel- en kantoorpanden. Mede door het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB), komt veel geld vrij dat ergens heen 'moet'. Door de lage rentestand lijkt investeren in commercieel vastgoed dan een aantrekkelijk alternatief. Maar het PLB adviseert beleggers verder te zoeken en hun vermogen te investeren in ,,objecten met een groter maatschappelijk nut''.

Kansloos vastgoedLokale overheden kunnen kansloos vastgoed het beste slopen of transformeren, schrijft het PBL. Dat kan de leegstand terugdringen. Dweilen heeft echter alleen zin als de kraan dicht is, de nieuwbouw moet dus worden beperkt.