Nieuws Actueel

Winkelpand Den Bosch stort in: 'Dit zie je normaal na een aardbeving'

De instorting van een monumentaal pand sloeg zaterdag een gat in de historische binnenstad van Den Bosch. Wonder boven wonder vielen er geen slachtoffers, maar 'we hebben de aannemer wel een paar vragen te stellen,' zei burgemeester Ton Rombouts.

René van der Lee, Marc Brink en Jos van de Ven | Foto: Marc Bolsius 29 februari 2016

Pearldenboschinstortingpandmarktdenbosch1065

Lees ook:Het foute muurtje gesloop? Explosie?

De ineenstorting van het Pearle-filiaal slaat een gat in het historische centrum van de stad. Maar, zoals burgemeester Rombouts zei: ,,Het beste nieuws is dat er niemand gewond is geraakt.'' Wie de beelden heeft gezien van het in elkaar donderende gebouw, snapt dat dat, op zaterdagavond op de drukste plek van de stad, ook heel anders had kunnen zijn.

Pearle had een week uitgetrokken voor een interne verbouwing van de winkel. De klus werd gedaan door bouwbedrijf Van de Fliert uit Barneveld, dat al veel andere filialen van de opticien onder handen heeft genomen. De werklui begonnen zaterdag om 17.00 uur en gingen tot 22.30 uur door. 20 minuten later stortte het pand in elkaar.

ApparatuurPearle huurt het uit 1637 stammende pand van de in het Gelderse Lienden wonende eigenaar. De winkel had alle verdiepingen in gebruik, inclusief de kelder. Het bedrijf belooft dat de instorting van het gebouw 'tot op de bodem zal worden uitgezocht'. Een woordvoerster oppert wel dat de geplande lichtshow Bosch by night met de instorting te maken kan hebben. "Daarvoor is apparatuur op het dak gezet."

De organisatie van het Jeroen Bosch 500-jaar ontkent echter ten stelligste dat er apparatuur op het dak van de Pearle-winkel is geplaatst. De organisatie zou komende donderdag beginnen met een lichtshow op de Markt. Behalve de gevel van Pearle zou ook het pand De Kleine Winst, waar de beroemde schilder zijn atelier had, gebruikt worden voor het projecteren van de lichtbeelden. De Kleine Winst grenst aan de Pearle-winkel, maar bleef zo goed als onbeschadigd.

Burgemeester Rombouts zei gistermiddag te verwachten dat Bosch by night moet worden uitgesteld. Wrang genoeg vormde de puinhoop op de hoek van de Hinthamerstraat en de Markt zondagmiddag wel een attractie van formaat.

Ook zaterdagavond, vlak na de instorting, trok de plek al veel bekijks. ,,Een heel harde krak,'' hoorde Claire van Nunen uit Den Bosch, toen zij zaterdagavond ter hoogte van het standbeeld van Jeroen Bosch op de Bossche Markt liep. "Ik zag een enorme rookwolk en dacht: dit kan niet zo zijn. Het pand stortte zo netjes in, het leek wel gepland."

Babak Farahmand Pour bekeek zaterdag rond middernacht met ongeloof de restanten van het pand. Hij is bedrijfsleider bij het Pearle-filiaal. "Na sluitingstijd hebben we met het personeel de winkel leeggehaald. Alle monturen, glazen en andere zaken naar de eerste verdieping gebracht." Om 19.00 uur ging hij naar huis. 4 uur later kreeg hij via zijn telefoon berichten van vrienden: 'Je pand is ingestort'.

MariabeeldenSophie en Henk Aalderink, eigenaren van het pand 'De Kleine Winst', nemen zaterdagnacht poolshoogte. Ze woonden tot 25 jaar geleden in het historische pand; inmiddels wonen ze al jarenlang in Helvoirt. Daar stond zaterdagnacht de politie op de stoep. "Ze zeiden dat er iets was gebeurd bij Pearle. We mochten in hun auto mee om te kijken wat er bij ons aan de hand was," zegt de eigenaar. "We hebben beneden rondgekeken en daar leek niks aan de hand te zijn," zegt zijn echtgenote. Kwestie van geluk dat hun pand niet is meegesleurd door het pand ernaast? 'Nee', zeggen beiden. "We hebben heel veel Mariabeelden in de zaak staan. Dat heeft geholpen," zegt de eigenares.

Ook zondag komen weer veel mensen kijken naar het gat in de Bossche Markt. Buiten houden hoge hekken mensen op een afstandje. Beveiligingsmedewerkers houden toezicht. Toch graait iemand onder het hek wat stenen bij elkaar. Een toeschouwer reageert meteen. "Die staan straks te koop op Marktplaats."

Veel belangstellenden zijn verrast door het grote gapende gat. "Dit zie je na een aardbeving," zegt een vrouw. "Wie heeft dat gedaan?," vraagt een kleuter. Enkele omstanders denken het te weten. De instorting zou het gevolg zijn van slecht sloopwerk. Een woordvoerster van Pearle zegt echter dat er niks werd gesloopt. "Alleen het systeemplafond en wat meubels zijn weggehaald." De gemeente heeft gisteravond gesproken met de aannemer, maar wil daar geen medelingen over doen.