Nieuws Actueel

Winkelpanden zijn spotgoedkoop

Lotte Grimberg 2 januari 2015

De daling van de huurprijzen van winkelpanden in Nederland heeft zich in 2014 voortgezet. Gemiddeld gingen zij met 2,52 procent omlaag, meldde vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) vrijdag. Het is het vijfde jaar op rij dat de winkelhuurprijzen dalen.

WebwinkelsDe daling komt vooral doordat consumenten nog altijd de hand op de knip houden. Retailers met uitbreidingsplannen zijn dan ook dun gezaaid. Ook de opkomst van webwinkels speelt een rol.

WinkelstratenDe vastgoedadviseur signaleert een dalende vraag naar zogenoemde A1-winkelruimte, waarbij het gaat om panden in de beste winkelstraten van een stad. Die trend speelt vooral in kleine en middelgrote steden, maar ook grote steden worden steeds vaker met deze ontwikkeling geconfronteerd. Alleen de absolute top van winkelstraten onttrekt zich aan deze trend.

TophuurprijzenDe verschillen tussen het topsegment met de beste winkelstraten en het midden- en lager segment worden groter. Zo is er net als in voorgaande jaren een sterke daling van de tophuurprijzen van straten in kleine en middelgrote steden in demografische krimpregio’s in Overijssel, Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg. Gezien de toegenomen leegstand in dergelijke steden lijkt aan deze ontwikkeling nog geen einde te komen mits marktpartijen, waaronder ook gemeenten, ingrijpen, aldus JLL.

De vastgoedadviseur nam voor zijn jaarlijkse onderzoek in totaal 185 winkelstraten in 75 gemeenten onder de loep. In slechts 18 winkelstraten stegen de huurprijzen, met het Rokin in Amsterdam als winkelstraat met de sterkste stijging (plus 24 procent). De Maastrichter Brugstraat in Maastricht (plus 14 procent) en de Leidsestraat in Amsterdam (plus 10 procent) maken de top drie compleet.