Nieuws Actueel

Winkels straks wellicht ook in Hengelo op zondag open

Van onze redactie 12 maart 2015

Image 4804243

De inspraak van ondernemersverenigingen, winkeliers, particulieren en andere belanghebbenden in de komende zes weken zal uiteindelijk bepalend zijn voor de vraag of de koopzondag 52 weken per jaar ook echt in Hengelo van kracht wordt. In omliggende gemeenten is dat al het geval.

Na de inspraakronde buigt de gemeenteraad zich over de algehele openstelling. Inspraak is mogelijk tot en met 21 april, via een button op de website van de gemeente of schriftelijk.

Laagdrempelig"We doen er alles aan om zoveel mogelijk reacties te krijgen", zegt wethouder Mariska ten Heuw. "We houden het daarom zo laagdrempelig mogelijk. Ondernemers hebben een ander belang dan consumenten bij een openstelling. Daarom is het belangrijk om aan te geven om welk type winkel het gaat en waar deze is gevestigd."

De algehele openstelling zou gelden voor alle branches in alle wijken, dus ook voor de binnenstad. Maar het zou best zo kunnen zijn dat de centrumondernemers vasthouden aan de huidige twintig koopzondagen. In dat geval is dat via een gebiedsindeling mogelijk.

DetailhandelDe huidige verordening bepaalt dat Plein Westermaat en perifere detailhandel buiten het centrum, zoals bouwmarkten en keukenzaken, elke zondag de deuren mogen openen. Voor de overige winkelgebieden zoals binnenstad, wijkwinkelcentra en overige verspreide winkels geldt een maximum van twintig koopzondagen per jaar.

Op 19 mei neemt het college een besluit, op basis van alle reacties. In de daaropvolgende raadsvergadering kan het voorstel dan al op tafel komen. "Wij hopen dat de winkeliers in de binnenstad en in de overige wijken massaal van zich laten horen", aldus Ten Heuw. "Zo kan de gemeenteraad een goed besluit nemen."