Nieuws Actueel

Winkelverkopen eurozone in de lift

Lotte Grimberg 4 februari 2015

De winkelverkopen in de eurozone zijn in december met 0,3 procent toegenomen in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend. De winkels draaiden daarmee beter dan verwacht.

WinkelverkopenEconomen voorspelden gemiddeld dat de verkopen onveranderd zouden blijven. In november klommen de detailhandelsverkopen in het eurogebied met 0,7 procent. Ten opzichte van een jaar eerder namen de winkelverkopen in december met 2,8 procent toe. Hier werd in doorsnee een stijging met 2 procent verwacht.

StijgingDe sterkste stijging van de winkelverkopen werd gemeten in Ierland (plus 1,8 procent op maandbasis), Oostenrijk (plus 1,6 procent) en Spanje en Slowakije met ieder 1,1 procent. In Portugal gingen de verkopen het sterkst omlaag (min 3,8 procent). Voor Nederland werden geen cijfers gemeld.

Over heel 2014 gingen de detailhandelsverkopen in de eurozone met 1,3 procent omhoog. In de gehele Europese Unie was sprake van een omzetstijging met 1,9 procent, aldus Eurostat.