Nieuws Actueel

Winkelverkopen in eurozone nemen af

Caroline Spilt 6 mei 2015

Zara winkel 335

De winkelverkopen in de eurozone zijn in maart met 0,8 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend.

De daling was iets sterker dan verwacht; economen voorspelden gemiddeld dat de verkopen met 0,7 procent zouden afnemen. In februari gingen de verkopen nog met een herziene 0,1 procent omhoog. Op jaarbasis was in maart sprake van een verkoopstijging met 1,6 procent.

EUIn de gehele Europese Unie werd een daling van de winkelverkopen gemeten van 0,6 procent op maandbasis. In vergelijking met een jaar eerder steeg de verkoop in de EU met 2,5 procent.

BrandstofVolgens Eurostat leverde vooral de verkoop van brandstof aanzienlijk minder op. Maar ook de verkoop van non-food, levensmiddelen en tabakswaren liet een daling zien.

NederlandDe sterkste daling van de winkelverkopen in de EU kwam voor rekening van Portugal, Slovenië en Duitsland. In Polen, Slowakije en Denemarken ging de verkoop het sterkst omhoog. Over Nederland waren geen cijfers beschikbaar.