Nieuws Actueel

Winst Adidas verdampt

Rik Nizet 5 maart 2015

Adidas gras middelgroot

De Duitse sportartikelengigant Adidas heeft in het afgelopen jaar fors minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het bedrijf kampte afgelopen jaar met tegenvallende verkopen in Rusland. De waardedaling van de roebel dwong het bedrijf tot een afschrijving van 79 miljoen euro. Ook bleven de verkopen bij de golftak achter, met name in de Verenigde Staten. Daarnaast ervoer Adidas ook elders de gevolgen van negatieve wisselkoerseffecten.

490 miljoenOnder de streep hield Adidas 490 miljoen euro over. Dat was ruim een derde minder dan een jaar eerder. Wel steeg de omzet van het concern met 2 procent tot 14,5 miljard euro. Zonder de negatieve invloed van de wisselkoersen zou de omzetgroei 6 procent bedragen.

Voor 2015 voorziet Adidas een nettowinst die 7 tot 10 procent hoger zal uitvallen. Ook de omzet moet daarbij met een paar procent omhoog.

Adidas presenteert eind deze maand een herziene verkoopstrategie voor de komende vijf jaar. In ieder geval blijft het bedrijf fors investeren om marktaandeel in de Verenigde Staten te winnen en de resultaten van de kwakkelende golftak te verbeteren.