Nieuws Actueel

Winst AEX verdampt weer

Van onze redactie 17 februari 2015

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street een verlies van 0,4 procent tot 460,91 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 692,36 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,7 procent. De beurzen in Parijs en Londen noteerden respectievelijk 0,1 en 0,2 procent in de plus.

De beurs in Athene daalde 1 procent, na de patstelling in de Griekse schuldenkwestie. De eurolanden willen een verlenging van het huidige leningenprogramma. Griekenland wil echter niets met het huidige pakket te maken hebben en noemt de eisen van de eurolanden onacceptabel.

TNT

Op Beursplein 5 waren de ogen met name gericht op TNT. Het koeriersbedrijf verloor ruim 10 procent aan beurswaarde. Beleggers en analisten waren teleurgesteld in de doelen die TNT presenteerde voor de komende jaren. Koplopers in de AEX waren ING Groep en Unilever met winsten van respectievelijk 1,1 en 1 procent.

Telefónica daalde 0,6 procent in Madrid. De Spaanse telecomaanbieder heeft miljarden afgeschreven op zijn bezittingen in Venezuela, vanwege de enorme waardevermindering van de Venezolaanse munt bolivar.

BPI

In Lissabon maakte BPI een koerssprong van ruim 26 procent. De Spaanse Caixabank (min 2,9 procent), die al een belang van ruim 44 procent in BPI heeft, wil de Portugese bank volledig inlijven.

De onzekerheid over de toekomst van Griekenland heeft in elk geval geen effect gehad op de waarde van de euro. De munt was 1,1412 dollar waard, tegen 1,1392 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag.

De olieprijzen gingen in de middag weer omlaag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie lag 2,7 procent lager op 51,37 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 60,68 dollar per vat.