Nieuws Actueel

Winst chemiebedrijf Bayer omhoog door duurdere onkruidbestrijding

Hoge prijzen voor en sterke vraag naar onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van het omstreden middel glyfosaat, hebben chemiebedrijf Bayer aan flink hogere winsten geholpen. Omdat er tekorten waren aan die middelen, zoals het bekende Roundup, kon Bayer er veel meer geld voor vragen.

ANP 28 februari 2023

ANP280223078 1

De bestrijdingsmiddelen waren de aanjager van een sterke groei bij de landbouwtak van het bedrijf. De farmaceutische tak groeide nauwelijks, maar de divisie die geneesmiddelen maakt die zonder doktersrecept te krijgen zijn deed wel goede zaken. Er was in 2022 veel vraag naar middelen tegen allergieën en verkoudheid.

Alles bij elkaar steeg de omzet met 8,7 procent tot 50,7 miljard euro. Onder de streep bleef daar 4,2 miljard euro van over, ruim vier keer zoveel als de 1 miljard euro winst uit 2021.

Topman Werner Baumann van Bayer vertrekt deze zomer onder druk van een aantal investeerders. Hij wordt vervangen door oud-Roche-bestuurder Bill Anderson. Diezelfde investeerders zouden ook graag zien dat Bayer gesplitst wordt in een bedrijf dat zich richt op landbouw en een farmaceutisch bedrijf. Critici menen dat dat laatste onderdeel te klein is en direct een overnameprooi wordt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws