Nieuws Actueel

Winst voor beurs Amsterdam

Van onze redactie 16 januari 2015

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,6 procent hoger op 432,18 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 642,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stonden tot 0,9 procent in de plus.

In Zürich verloor de SMI-index 4,3 procent, na de koersval van bijna 9 procent op donderdag. Zwitserse bedrijven als Nestlé en Swatch zakten 4 en 6,4 procent.

KPN

Sterkste stijger in de AEX was KPN met een winst van 4,6 procent. Volgens persbureau Reuters heeft Deutsche Telekom vorig jaar overwogen een bod uit de brengen op het telecombedrijf. Deutsche Telekom zou het project in de ijskast hebben gezet om zich te concentreren op de voorgenomen verkoop van zijn belang in het Britse belbedrijf EE aan BT Group. Wanneer die transactie is afgerond, zou KPN mogelijk weer in beeld kunnen komen, aldus anonieme bronnen.

DSM won ruim 2 procent. Het speciaalchemiebedrijf, dat vitamines produceert in Zwitserland, verloor donderdag 8,6 procent door de sterke stijging van de frank. Volgens analisten van KBC wordt het resultaat van DSM met zo'n 5 tot 6 miljoen euro getroffen voor elke cent in het koersverschil tussen de euro en de frank.

Air France-KLM

In de MidKap zakte Air France-KLM meer dan 4 procent. Topman Alexandre de Juniac waarschuwde dat de omzet van de luchtvaartcombinatie in 2015 ,,zeer sterk" onder druk komt te staan.

InterContinental Hotels steeg licht in Londen. De Britse krant The Guardian meldde dat de Nederlandse miljardair John Fentener van Vlissingen een belang van ruim 3 procent heeft genomen in de hotelgroep.

Carrefour

In Parijs werd Carrefour 2,3 procent meer waard na publicatie van de omzetcijfers van het Franse supermarktbedrijf.

De euro noteerde 1,1556 dollar, tegen 1,1592 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 47,20 dollar. Brentolie werd 2,8 procent duurder op 49,63 dollar.