Nieuws Actueel

Winst voor easyJet

Rik Nizet 12 mei 2015

Easyjet vliegtuigen 335

Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft de eerste helft van haar gebroken boekjaar afgesloten met een winst voor belastingen van 7 miljoen pond (10 miljoen euro). Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het is voor het eerst sinds 2002 dat easyJet winst boekt in de periode waarin de betrekkelijk magere wintermaanden vallen. Een jaar eerder leed de prijsvechter nog een verlies van 53 miljoen pond in de periode die op 31 maart eindigde. De omzet nam met een kleine 4 procent toe tot 1,77 miljard pond.

Het sterke resultaat is mede te danken aan een sterke vraag naar vliegtickets naar de zon in de afgelopen herfst. Ook hielp mee dat de paasvakantie dit jaar vroeger viel dan in 2014, waardoor een flink deel van de ticketverkopen in de eerste jaarhelft kon worden geboekt.

Verder blijft easyJet profiteren van de lagere olieprijs. Het bedrijf schat dat de totale brandstofrekening dit jaar tussen de 95 miljoen en 120 miljoen pond lager zal uitvallen dan in het voorgaande boekjaar.

De luchtvaartmaatschappij waarschuwde wel dat een staking van Franse luchtverkeersleiders in april veel geld heeft gekost. Meer dan zeshonderd vluchten moesten worden geschrapt, wat in het lopende kwartaal leidt tot een strop van naar schatting 25 miljoen pond voor belastingen.