Nieuws Actueel

Winst voor Europese beurzen na cijferstroom

Van onze redactie 26 februari 2015

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 482,47 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 723,87 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 1 procent.

In de AEX was Reed Elsevier, dat verdergaat onder de naam RELX, de verliezer van de dag. Het bedrijf verloor 2 procent nadat het met weinig overtuigende cijfers naar buiten kwam. Ook supermarktconcern Ahold ging omlaag en eindigde de sessie 1,3 procent lager na tegenvallende jaarcijfers.

OCI

Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI was wederom koploper in de hoofdindex met een plus van 4,8 procent. Het aandeel is sinds dinsdag al flink in waarde gestegen.

Imtech leverde in de MidKap 2,3 procent in. De technische dienstverlener zou volgens de Duitse krans Bild betrokken zijn geweest bij een omkopingszaak uit 2012, rond de bouw van de nieuwe luchthaven in Berlijn.

Corbion

De jaarresultaten van voedingsbedrijf Corbion werden beloond met een koerswinst van 7,4 procent. Ook de resultaten van toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor Industries (Besi) en bouwbedrijf Heijmans vielen in goede aarde. Besi dikte 8,6 procent aan en Heijmans kreeg er 5 procent bij.

Allianz zakte in Frankfurt 0,6 procent. Door het vertrek van beleggingsgoeroe Bill Gross bij dochterbedrijf Pimco werd daar zo veel geld weggehaald dat de Duitse verzekeraar zijn jaarwinst zag dalen. Ook het aandeel Royal Bank of Scotland (RBS) deed een flinke stap terug (min 4,1 procent) nadat het voor het zevende jaar op rij een verlies noteerde.

De euro was 1,1212 dollar, tegen 1,1360 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,2 procent tot 49,34 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 61,04 dollar per vat.