Nieuws Actueel

Winstalarm Wal-Mart om kosten en valuta's

Lotte Grimberg 18 augustus 2015

Walmart2335

Het Amerikaanse Wal-Mart Stores, 's werelds grootste detailhandelaar, gaf dinsdag een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar. De voornaamste redenen dat de vorige prognose niet gerealiseerd kan worden, zijn stijgende arbeidskosten en negatieve wisselkoerseffecten. Ook investeringen in de onlinewinkels van het concern en lagere vergoedingen voor medische producten drukken de winst.

Wal-Mart gaat nu uit van een winst per aandeel van 4,40 à 4,70 dollar over het hele jaar. Bij de bekendmaking van de cijfers over 2014 voorspelde het bedrijf nog een winst van 4,70 à 5,05 dollar per aandeel.

OnlinewinkelsDe onderneming besloot vorig jaar haar winkels langer open te stellen en de lonen te verhogen. Dat resulteert dit jaar in een kostenpost van 0,24 dollar per aandeel. Het negatieve wisselkoerseffect wordt geraamd op 0,15 dollar per aandeel. De investeringen in onlinewinkels kosten nog eens 0,06 à 0,09 dollar per aandeel en de gedaalde vergoedingen 0,11 dollar.

Bestuursvoorzitter Doug McMillon stelde dat de oplopende kosten nodig zijn om de beoogde toekomstige groei te bereiken, ook al drukken ze de winstgevendheid. "We vertrouwen er op dat onze huidige inspanningen op termijn leiden tot een houdbaar groeitempo en meer aandeelhouderswaarde.''

WisselkoersenIn het afgelopen kwartaal kwam de winst per aandeel uit op 1,08 dollar ofwel ruim 3,6 miljard dollar (3,2 miljard euro) in totaal. Een jaar eerder was dat nog 1,22 dollar per aandeel en 4,4 miljard dollar. De omzet steeg met 0,1 procent tot 120,3 miljard dollar. Waren de wisselkoersen in het tussenliggende jaar gelijkgebleven, zou de omzet zijn gestegen tot 124,5 miljard dollar.