Nieuws Actueel

Winsten Europese beurzen lopen verder op

Van onze redactie 7 april 2015

Image 4844957

De Amsterdamse AEX stond vlak na de opening van Wall Street 2 procent in de plus op 502,23 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 768,03 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 1,2 tot 1,6 procent vooruit.

Het aandeel TNT steeg bijna 30 procent tot 7,77 euro en naderde daarmee het overnamebod van 8 euro dat FedEx voorbeurs meldde. FedEx en TNT voorzien een grote kans dat de overname slaagt, hoewel een vergelijkbare poging van de Amerikaanse concurrent UPS ruim twee jaar geleden nog strandde op verzet van de Europese Commissie. FedEx heeft echter een kleiner marktaandeel in Europa dan UPS, waardoor de bezwaren uit Brussel dit keer mee kunnen vallen.

PostNL

In de MidKap profiteerde PostNL met een winst van 13 procent van het bod van FedEx. Het postbedrijf heeft een belang van bijna 15 procent in TNT en steunt het bod van de Amerikanen. Met de opbrengst van circa 642 miljoen euro kan PostNL zijn financiële positie aanzienlijk versterken, waardoor de uitkering van dividend aan aandeelhouders in zicht kan komen.

De AEX toonde over de hele linie een positief beeld, waarbij grondstofbedrijven Shell (plus 3,5 procent) en ArcelorMittal (plus 4 procent) tot de uitblinkers hoorden. Verder boekten AkzoNobel, Ahold, Aalberts en Vopak winsten van ruim 2 procent.

ING

ING kreeg er 2 procent bij. De bank boekt een winst van 450 miljoen euro op de fusie van zijn Indiase dochterbedrijf met een andere Indiase bank. Die winst werd enkele maanden geleden nog op 150 miljoen euro geschat.

Ook elders in Europa profiteerden postbedrijven van het overnamenieuws in de sector. Deutsche Post, het moederbedrijf van DHL, werd in Frankfurt 2,5 procent meer waard en in Londen steeg Royal Mail meer dan 1 procent.

De euro werd voor 1,0865 dollar verhandeld, tegen 1,0870 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 51,66 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper en kostte 57,55 dollar per vat.