Nieuws Actueel

Winsten op beurzen Europa

Van onze redactie 3 juni 2015

Image 4972050

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger op 487,74 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 751,08 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt sloten tot 0,8 procent hoger.

De ECB handhaafde de belangrijkste rentetarieven, als verwacht, in de eurozone op de huidige, historisch lage niveaus. In een toelichting meldde ECB-president Mario Draghi dat hij verwacht dat de inflatie in de eurozone de komende maanden laag blijft. De ECB voorziet pas later dit jaar een toenemende geldontwaarding, oplopend naar 1,5 procent volgend jaar en 1,8 procent in 2017.

Griekenland

Ook bleven beleggers in de ban van Griekenland. Woensdagavond vindt in Brussel topoverleg plaats tussen EU-voorzitter Juncker en de Griekse premier Tsipras. Dit levert naar verwachting geen definitieve overeenkomst op.

Ahold bleek koploper in de AEX met een winst van 5,9 procent. Persbureau Bloomberg meldde dat de supermarktbedrijven Ahold en Delhaize hun fusiegesprekken nog deze maand hopen af te ronden. Delhaize klom in Brussel ruim 7,4 procent. Grootste daler in de AEX was kabelbedrijf Altice met een min van 2,6 procent.

Galapagos

De MidKap werd aangevoerd door detacheerder Brunel met een plus 3,1 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van 3,2 procent. In Londen leverde Dixons Carphone een eerdere winst weer in en daalde 0,9 procent. De verkoper van elektronica en mobiele telefoons verhoogde zijn winstverwachting, na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De euro noteerde op 1,1267 dollar, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 60,34 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper, op 64,26 dollar per vat.