Nieuws Actueel

Winsten op beurzen New York

Van onze redactie 1 juni 2015

Image 4966073

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,4 procent in de plus op 18.080 punten. De brede S&P 500 ging 0,4 procent omhoog naar 2115 punten en de technologiebeurs Nasdaq won eveneens 0,4 procent, tot 5091 punten.

Intel verloor 1,4 procent, maar Altera klom ruim 6 procent. Intel legt bijna 17 miljard dollar op tafel voor Altera, de grootste overname ooit voor het concern. Er werd al langer gespeculeerd over een overname van Altera door de wereldmarktleider op halfgeleidergebied. De transactie wordt geheel in contanten voldaan.

Amerikaanse overheid Het is de derde grote overname in de halfgeleidersector in korte tijd. Eerder kondigde het Eindhovense NXP aan zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale Technology te willen inlijven voor bijna 12 miljard dollar. Vorige week werd bekend dat Avago Technologies uit Singapore 37 miljard dollar op tafel heeft gelegd voor het eveneens Amerikaanse Broadcom.

De Amerikaanse overheid liet maandag weten dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten in april gelijk zijn gebleven ten opzichte van de voorgaande maand. Economen hadden op een lichte stijging van de uitgaven gerekend. In maart namen de bestedingen nog met 0,5 procent toe.

Euro Onderzoeksbureau ISM maakte bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in mei sterker is gegroeid dan een maand eerder. Verder gingen de bouwuitgaven in de VS in april met 2,2 procent omhoog op maandbasis, de sterkste stijging sinds mei 2012.

Later deze week worden onder meer nog cijfers over de Amerikaanse dienstensector, handel en fabrieksorders gepubliceerd. Vrijdag komt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid naar buiten.

De euro was 1,0928 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent in prijs tot 59,93 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 64,85 dollar per vat.