Nieuws Actueel

Winsten op Europese beurzen verdampen

Van onze redactie 8 juli 2015

Image 5064558

De AEX stond na een half uur handelen 0,2 procent lager op 455,63 punten. De MidKap koerste 0,2 procent lager op 681,66 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden vlak tot 0,1 procent hoger. Dinsdag leverden de Europese markten flink in nadat bij een zoveelste topoverleg rond Griekenland wederom geen vooruitgang werd geboekt.

Na afloop van de ingelaste eurotop over Griekenland zei EU-president Donald Tusk dat aanstaande zondag de ultieme deadline is om een oplossing te vinden voor de crisis. ,,Helaas kunnen we een zwart scenario niet langer uitsluiten'', aldus Tusk. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei dat er scenario's klaar liggen in het geval dat Griekenland de eurozone moet verlaten.

Air France-KLM

Air France-KLM (plus 0,4 procent) was een van de sterkste stijgers op het Damrak. De luchtvaartcombinatie vervoerde in juni meer passagiers dan een jaar eerder, maar zag de omzet in die periode dalen.

Uitzender Randstad koerste 0,7 procent lager. Het bedrijf werd door Rabobank van de favorietenlijst gehaald, maar juist door de Britse bank HSBC opgenomen in diens 'EU Super 10'-lijst. Rabobank verwacht dat de resultaten van Randstad over het tweede kwartaal ,,solide'' zullen zijn, maar niet spectaculair.

Barclays

In Londen steeg Barclays 2,6 procent nadat de bank onverwacht het vertrek van bestuursvoorzitter Antony Jenkins aankondigde. Volgens topman John McFarlane is het, ondanks alles wat Jenkins de afgelopen jaren heeft bereikt, tijd voor nieuw leiderschap. In de periode dat Jenkins aan het roer stond, werd Barclays beboet voor 2,4 miljard dollar voor onder meer gesjoemel in de valutahandel.

De euro was 1,1007 dollar waard, tegen 1,0950 dollar bij het sluiten van de beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging met 1,3 procent omlaag naar 51,65 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper en kostte 56,03 dollar per vat.