Nieuws Actueel

Winstgevend Volkswagen is belabberd

Rik Nizet 12 maart 2015

Volkswagen onderdelen groot

De marges op auto’s van het merk Volkswagen laten te wensen over, ondanks inspanningen om de winstgevendheid te verhogen. Dat maakte de Duitse automaker donderdag bekend.

De operationele winst van Volkswagen, de grootste dochter van het gelijknamige moederbedrijf, viel afgelopen jaar met 2,5 miljard euro 14 procent lager uit in vergelijking met een jaar eerder. Daartegenover steeg de omzet met 0,4 procent tot 99,8 miljard euro. De marges krompen van 2,9 naar 2,5 procent.

Minder afhankelijkVolkswagen stelde eerder dat de winst in 2017 moet zijn opgelopen met minstens 5 miljard euro en dat de marges in 2018 minimaal 6 procent moeten bedragen. Het concern hoopt met ingrepen bij Volkswagen minder afhankelijk te worden van winsten bij andere dochters als Audi en Porsche.

Dit jaar staat Volkswagen voor een efficiëntieslag die 1 miljard euro moet opleveren voor het onderdeel. Het bedrijf investeert onder meer in aanpassingen in fabrieken en trekt geld uit voor de ontwikkeling van technologieën voor elektrische auto's en zelfrijdende voertuigen.