Nieuws Actueel

Winterswijkse ballonnenondernemer: van fobie naar succesvolle zaak

Hoewel ze een aantal jaar geleden nog behandeld werd voor haar ballonnenfobie, boekt Maike Penterman (25) inmiddels veel succes met haar eigen ballonnenzaak in Winterswijk. Het gaat zo goed met haar bedrijf, dat ze de zaken niet meer in haar eentje afkan, meldt Tubantia Achterhoek.

Eric Schuurman | Foto: Theo Kock 27 oktober 2017

Maikes Ballonnen

Extreem bang

Toen Maike Penterman 2 jaar was, knapte er op een kinderfeestje vlak voor haar gezicht met een harde knal een ballon. Een gewoon, vrolijk gekleurd ballonnetje, zoals iedereen die kent van feesten en partijen.

,,Volgens mijn moeder schrok ik zo erg, dat ik vanaf dat moment extreem bang was voor ballonnen. Als ik ergens een ballon vermoedde, liep ik er met een grote boog omheen. Had ik een feestje, dan belde mijn moeder vooraf op met de vraag of er ballonnen waren. Zo ja, dan ging ik niet."

Lees ook: Succesvolle doorstart van Topfeestje.nl

Psycholoog

De angst werd zo lastig, dat Penterman zich ervoor liet behandelen. ,,De eerste stap was dat ik een lege ballon in mijn broekzak moest steken, en daarmee dan een tijd moest rondlopen. Man, wat was dat eng."

,,De volgende fase was dat de psycholoog voor ik binnenkwam, haar behandelruimte vol ballonnen stopte. Ik begon dan enorm te trillen, wilde weg, naar huis. Een enorme tweestrijd. Maar na een tijdje bleef ik. Uiteindelijk ging het me steeds makkelijker af om met een ballon in een ruimte te verblijven."

Vouwen

Na twee jaar therapie ontdekte Penterman bij zichzelf een onverwacht talent. ,,Ik was inmiddels aan ballonnen gewend en ging er figuurtjes mee draaien. Je weet wel: dieren vouwen van langwerpige ballonnen. Tot mijn stomme verbazing was ik er heel handig in. Zo kwam ik over die angst heen. Sterker nog: ik wilde ermee door, met die ballonnen."

Zo gezegd, zo gedaan. Penterman zocht contact met de eigenaresse van CreaRose in Lievelde en schreef zich in voor een privécursus ballonvouwen. ,,Niet in een groep. Dat vond ik nog veel te eng."

Drukte

Dat Penterman er haar beroep van zou maken, kon ze toen nog niet vermoeden. Dat is langzaam zo gegroeid. ,,Omdat ik er blijkbaar talent voor heb, werd ik steeds vaker gevraagd om ergens ballonnen te komen vouwen. Op Facebook plaatste ik af en toe een foto en veel mensen vonden dat leuk."

Inmiddels kan Penterman de zaken niet meer in haar eentje af. Ze huurt een winkelruimte in het Ondernemerscentrum in Winterswijk, waar op het gebied van ballonnen alles verkrijgbaar is. Ook verzorgt ze met haar team op locatie feesten en partijen, waar ze de boel met allerlei soorten ballonnen opvrolijkt.

Vanwege de drukte wordt Penterman in haar winkeltje sinds kort ondersteund door een buurmeisje. Dit jaar viert ze het driejarig bestaan van Maike's Ballonnen. Haar partner heeft een fulltimebaan. "Dat is maar goed ook, want rijk word ik er niet van. Maar ik heb nu wel heel veel plezier in ballonnen."

Ik heb nu heel veel plezier in ballonnen.

Maike Penterman, Maike's Ballonnen