Nieuws Actueel

Wisselen accountantskantoor was onnodig

Caroline Spilt 22 september 2015

Startup bedrijfskosten ondernemen spreekkamer overleg mkb financien groot

Nederlandse bedrijven die de afgelopen 2,5 jaar onder druk van nieuwe wetgeving een ander accountantskantoor moesten zoeken, hadden dat niet hoeven doen. De Nederlandse wet is in strijd met Europese wetgeving over hetzelfde onderwerp, en die geeft bedrijven veel langer de tijd om een andere accountant te zoeken.

Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een analyse van twee advocaten van NautaDutilh. "Den Haag heeft al onze grote ondernemingen verplicht veel te snel te wisselen", zegt advocaat Monique van Dijken-Eeuwijk.

Consequenties"Dat is bovendien gebeurd in een moeilijke periode voor die bedrijven, toen de economische crisis nog niet voorbij was." De Nederlandse wet dwingt vrijwel alle grote Nederlandse bedrijven om voor 1 januari 2016, de ingangsdatum van de wet, van kantoor te wisselen. De Europese wetgeving daarentegen geeft bedrijven tot 2024 de tijd. Van Dijken-Eeuwijk kan de consequenties nog niet overzien, maar sluit niet uit dat bestuurders en commissarissen van de ondernemingen claims tegen de Staat zullen indienen.