Nieuws Actueel

Wisselend beeld op beurzen Europa

Van onze redactie 4 augustus 2015

Image 5130468

De AEX-index in Amsterdam leverde kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent in en stond op 499,95 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 728,42 punten. De beurzen in Parijs daalde 0,3 procent. Frankfurt stond vlak terwijl de FTSE in Londen 0,1 procent won. De hoofdindex van de beurs in Athene verloor 2,1 procent, nadat een dag eerder ruim 16 procent werd verloren.

Grootste stijger in de AEX was staalmaker ArcelorMittal met een winst van 2,2 procent. Financieel concern NN Group, dat net als ING woensdag met cijfers komt, sloot de rij met minnen van 0,9 procent.

DSM

DSM verloor 0,7 procent. Het speciaalchemiebedrijf boekte in het tweede kwartaal betere resultaten dan een jaar eerder en bevestigde de verwachtingen voor 2015. Wel heeft het concern last van de moeilijke economische omstandigheden en de zware concurrentie op het gebied van vitamines. Om die ontwikkelingen het hoofd te bieden wordt er stevig gesneden in de kosten.

In de MidKap raakte medisch toeleverancier Fagron ruim 15 procent aan beurswaarde kwijt, na een tegenvallende omzetgroei in het eerste halfjaar. Imtech verloor ruim 4 procent. De geplaagde technisch dienstverlener praat met zijn banken om Imtech Duitsland meer financiële ruime te geven.

BMW

In Frankfurt verloor autoconcern BMW krap 2 procent na voorzichtige opmerkingen over de Chinese automarkt. Continental koerste 5,1 procent in de plus, nadat de bandenfabrikant en autotoeleverancier zijn winstverwachting voor dit jaar opnieuw naar boven bijstelde.

In Parijs ging Crédit Agricole ruim 10 procent onderuit, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. De op twee na grootste bank van Frankrijk zette extra geld opzij voor mogelijke overtredingen van handelssancties. Ook zette de bank een aantal hervormingsplannen in de ijskast.

De euro was 1,0965 dollar waard, tegen 1,0964 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 46,04 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer op 50,16 dollar per vat.