Nieuws Actueel

Wisselvallig beeld op beurzen

Van onze redactie 28 mei 2015

Image 4954340

,,De beurzen houden redelijk stand ondanks het politieke gesteggel over Griekenland en een koersval van 6,5 procent op de Chinese markt. In Europa gaat het economisch steeds wat beter en men heeft redelijk hoge verwachtingen voor de bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 503,99 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 760,13 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,7 procent. De FTSE-index in Londen was vrijwel onveranderd.

ASML

Grootste stijger in de AEX was chipmachinefabrikant ASML met een winst van 1,6 procent. Verzekeraar Aegon sloot de rij met een min van 1,8 procent. In de MidKap voerde biotechnologiebedrijf Galapagos de stijgers aan met een plus van bijna 5 procent. Imtech, Brunel en BAM stonden onderaan met verliezen van 1,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven zakte Atrium European Real Estate 1,9 procent. Het vastgoedbedrijf zag de winst afgelopen kwartaal fors dalen. Investeringsmaatschappij Kardan raakte ruim 8 procent aan beurswaarde kwijt. Het bedrijf leed in het eerste kwartaal een verlies.

Sports Directs

In Londen klom Sports Directs meer dan 4 procent. De verkoper van sportkleding verhoogde voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering de winstverwachting. De Britse doe-het-zelfketen Kingfisher won 3 procent na beter dan verwachte resultaten. Glencore daalde 0,8 procent. Investeringsbedrijf First Reserve verkoopt zijn resterende belang in het mijnbouwconcern.

De euro was donderdagochtend 1,0939 dollar waard, tegen 1,0893 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 57,76 dollar. Brentolie ging voor 0,6 procent meer over de toonbank en kostte 62,41 dollar per vat.