Nieuws Actueel

Wisselvallig koersverloop op beurzen

Van onze redactie 24 september 2015

Image 5271298

,,De DAX in Frankfurt tracht wat op te veren door het herstel van zwaargewicht Volkswagen, maar het wil nog niet echt lukken. De Duitse beurs is echter wel erg hard getroffen door de koersverliezen onder andere autobouwers", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 415,76 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 629,11 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 0,3 procent in.

Duitsland

De DAX in Frankfurt verloor 0,7 procent. Het aandeel Volkswagen herstelde verder met een plus van 5 procent. Autofabrikant BMW zakte echter ruim 5 procent. Volgens het Duitse magazine Auto Bild heeft ook BMW de uitstootnormen overtreden. Daimler ging 3,8 procent omlaag. In Parijs zagen de Franse automakers eerdere winsten verdampen. Renault noteerde vrijwel vlak en PSA Peugeot Citroën daalde 0,4 procent.

Grootste daler in de AEX was verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van ruim 3 procent. Altice (plus 2 procent) was de sterkste stijger. Volgens topman Dexter Goei is de overnamehonger van het kabelbedrijf voorlopig is gestild.

Euro

Uit cijfers van onderzoeksinstituut Ifo bleek dat de risico's van een afzwakkende wereldeconomie nog geen gevolgen hebben gehad voor het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven in de economie. Het onderzoek werd wel gehouden voordat het gesjoemel met uitstootwaarden bij Volkswagen naar buiten kwam.

De euro stond op 1,1209 dollar, tegen 1,1160 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 1 procent duurder op 45 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,9 procent tot 48,18 dollar per vat.

EPA