Nieuws Actueel

Witte Mini voor doodgeboren kind

Caroline Spilt 17 maart 2015

Mini rouwauto kinder 2 groot

Met wat voor auto breng je je doodgeboren baby naar de begraafplaats? Bedenker van minirouwauto.nl Chris Beekman uit Diemen zag ouders verloren op de parkeerplaats staan en liet voor tienduizenden euro's een Mini ombouwen tot kinderrouwauto. Geen zondegeld, want 'de dag was kut, maar de auto fantastisch' zeggen ouders achteraf.

Waar ontstond het idee?

"Ik werkte in de uitvaartbranche. Vaak willen stellen met niet-voldragen zwangerschappen de begrafenis zelf doen. Onder de 25 weken is het voor de wet nog geen mens, bot gezegd, maar voor de ouders natuurlijk wel. Dan komen ze met eigen vervoer en zag ik ze verloren op de parkeerplaats staan. Tussen de andere bezoekers. Een mandje in de achterbak die ze tussen de Albert Heijn-tasjes vandaan halen. Toen ben ik op internet gaan zoeken naar auto's voor kinderen. Ik vond er één: een lelijke, witte Pontiac met zes van die Winnie de Pooh beren erin. Beter dan niks natuurlijk. Dat was zes jaar terug. Ik reed zelf Mini, en wist dat de Mini Clubman bestond, een iets langere variant, en ik heb meteen urls geclaimd."

Maar toen heeft het nog vier jaar op de plank gelegen...

"Er komt veel bij kijken. Het heeft me twee weken gekost om de auto te laten verzekeren. De belastingdienst vindt het geen rouwauto, want een wet die stamt uit 1900-nog-wat heeft ooit bepaald dat die een tussenschot moet hebben. Heb ik niet, dus ik betaal gewoon wegenbelasting. De hele auto moest worden omgebouwd. Alles kan plat, maar de elektronica in de voorstoel moet je wel omlussen. In de bijrijdersstoel zitten drukplaten die aangeven dat je je gordel om hebt. Je kan er niet zomaar een stekkertje uit trekken, want dan doet je navigatie het niet meer. Wat dat allemaal heeft gekost, wil ik niet weten. Ik gok dat het richting de 30.000 gaat."

Ga je dat terugverdienen?"Op lange termijn waarschijnlijk wel. Misschien. Uiteindelijk zal het wel lukken. Als 'ie net zo lang meegaat als mijn huidige auto dan komen we wel in de buurt. De moeilijkheid is 'wie gaat die auto huren?'. Sommige kinderuitvaartspecialisten vinden zo'n witte Mini niks."

Snap ik. Een witte Mini met ballonnen associeer ik eerder met een trouwauto.

"De vlaggen maken het anders en je rijdt rustiger. De Mini trekt juist aandacht. 'He verrek, wat is daar aan de hand. O jee, het zal wel voor een kindje zijn'. Zwart is onopvallend, ouderwets, en hard. Helemaal voor een kind van acht. 'De hele uitvaart was ronduit kut, maar de auto was fantastisch', heb ik wel eens teruggehad."