Nieuws Actueel

WK 2014: Besparingstips tijdens het WK

Rik Nizet 28 mei 2014

Het bijwonen van het WK voetbal in Brazilië kan een dure grap worden. Oranje-supporters betalen al snel omgerekend 25 euro voor een biertje door de prijsinflatie in het Latijns-Amerikaanse land, zo blijkt uit een analyse van GWK Travelex. Lees ook:WK 2014 specialWK op kantoor? Even aftikken!WK2014: SpeelschemaWK2014: Oefeninterlands Oranje

Volgens de buitenlands geldspecialist kunnen voetbalfans meer dan 460 euro besparen door op de juiste plaatsen te eten, drinken en shoppen.

São PauloSão Paulo - waar het Nederlands Elftal op 23 juni speelt - is officieel een van de duurste steden ter wereld, met een import biertje van 25 euro in bars rondom het Arena Corinthians stadion. Supporters die genoegen nemen met een lokale Bohemia-biertje tikken 1,20 euro af.

CaipirinhaEen importbiertje is ook niet te vergelijken in prijs met bijvoorbeeld de nationale cocktail van Brazilië. Voetbalfans die de Caipirinha willen uitproberen kunnen voor zo'n 2 euro (of 5.70 Braziliaanse reals) dit met limoen gevulde drankje krijgen bij diverse kraampjes op straat. Bij een hotel in São Paulo loopt de voetbaltoerist het risico in een toeristenval te komen en is hij al snel 11 euro kwijt, een prijsverschil van maar liefst 452%.

HotelsEen hotelovernachting gedurende het WK in São Paulo is peperduur. De prijs voor één hotelovernachting blijkt 500 procent duurder rondom de WK-wedstrijden. Een 2 persoons in de tijdelijk omgedoopte WK-kamer in bijvoorbeeld L'Hotel Porto Bay São Paulo kost op de nacht na de wedstrijd van Oranje 445 euro terwijl een nachtje Hotel Marajá, zo'n 2 km verderop, slechts 30 euro kost.

LekkernijenDe fan van lokale lekkernijen kan een Braziliaanse pastel proberen, een smakelijk soort bladerdeeg met een gekruide vulling. Iemand met voorkennis gaat richting Estádio do Pacaembu-markt waar deze straatsnack voor ongeveer 1,20 euro per stuk te verkrijgen is. De meer op toeristen gerichte Mercado Municipal markt, een kleine 6 kilometer verderop, rekent tweemaal zoveel per pastel (3 euro). Een schaaltje chips in de lobby van een hotel kan 11.36 Braziliaanse real kosten (4 euro), waardoor je als groep van 4 zomaar al snel 16 euro kwijt bent. Met een tripje naar de Busco Brazilian supermarket, direct gelegen naast de Arena Corinthians kost een zakje chips omgerekend 0.25 euro.

Braziliaanse real"Supporters kunnen alvast een voordeeltje scoren door de Braziliaanse real vooraf te kopen", legt Martijn Fijnaut, productmanager van GWK Travelex, uit. "Met momenteel 2.55 op gwktravelex.nl, biedt de real prima waarde voor je euro, voor 500,- euro heb je nu 1,277 real op zak terwijl je vorig jaar bleef steken op 1,108 real. Voor de Oranje supporter betekent dit bijna EUR 70,- extra te besteden. Wil je goedkoper uit zijn dan met eigen creditcard, dan is het GWK Travelex Cash Passport(tm) een goed alternatief. Dit is een prepaid debit card, waarop je euro's kunt laden, waarbij je slechts EUR 2,50 kosten betaalt over opnamen."

Reizigersadvies Reizigers die recentelijk de WK voetbal steden in Brazilië hebben bezocht geven het volgende advies: "Omdat nog niet alle banken op het onderlinge internationale netwerk zijn aangesloten was het soms goed zoeken naar een geschikte geldautomaat. Het is aan te raden om altijd wat contant geld bij je te hebben, wat toch al makkelijk is aangezien je vaak bij een stalletje op straat verleid wordt om iets leuks of lekkers te kopen. Experimenteren met lokaal eten en drinken is ook een prima manier om de kosten laag te houden, aangezien er flink betaald moet worden voor import goederen. Bovendien beleef je zo Brazilië op haar best!".